Plaćanje poreza uslov za razvoj ekonomije

Milijana Latinović
Plaćanje poreza uslov za razvoj ekonomije

BANjALUKA - Stabilan poreski sistem ključni je mehanizam razvoja i jačanja zemlje, a važan faktor stabilnosti jeste izgrađen poreski moral, istakli su u Poreskoj upravi Republike Srpske (PURS).

Direktor PURS-a Goran Maričić naglasio je da plaćanje poreza ne mora imati negativnu konotaciju u društvu ukoliko se građanima ukaže na koristi koje imaju od izvršavanja poreskih obaveza, dodajući da je poreski sistem neizostavan dio svih ekonomija svijeta i “točak” bez kojeg iste ne bi mogle opstati.

- Bez obzira da li smatramo da su visoki ili mali, prevelikog obima ili specifični, razumljivi ili nerazumljivi, progresivni, regresivni ili neutralni, pravedni ili manje pravedni, bitno je da porezi treba da budu plaćeni i bitno je da građani znaju da od plaćanja poreza imaju i koristi, a ne samo obavezu - istakao je Maričić.

Dodao je da plaćanje poreza zavisi i od stavova ljudi o pitanju trošenja prikupljenih poreza od strane države i  visine poreskih nameta.

-  Zato je jedan od prioriteta Poreske uprave da ukaže na koristi plaćanja poreza, te da je novac poreskih obveznika potreban i kada se određena usluga ne koristi. Ukoliko ne bismo plaćali porez za većinu građana usluge javnih institucija bile bi preskupe. Besplatno obrazovanje,  zdravstvo, vrtići i škole, državne institucije i projekti od javnog značaja samo su neke od potreba građana na koje se troši njihov novac - naveo je Maričić.

Poreska uprava i u ovoj godini sprovodi medijsku kampanju u cilju jačanja poreskog morala građana pod sloganom “Porez plaćaj, Srpsku jačaj”.

- Poreze treba plaćati, jer oni predstavljaju uslov razvoja ekonomije, stvaraju preduslove za kapitalne investicije i na taj način se osiguravaju neophodna sredstva za bolja, efikasnija javna dobra koja će služiti na dobrobit svim građanima - istakli su u Poreskoj upravi.

Naglašavaju da značajne napore ulažu u promotivne medijske kampanje a sve u cilju da građani shvate značaj i koristi koje imaju od plaćanja poreskih obaveza.

- Veoma je bitno i da poreski službenici promijene svoj način razmišljanja prema poreskim obveznicima, koje treba da tretiraju kao klijente, kojima će biti na usluzi, sa velikim poštovanjem i uvažavanjem. Upravo na tome radimo i kroz projekat “Jačanje kapaciteta poreskih administracija u BiH”, zajedno sa Poreskom upravom Švedske i ostale tri poreske administracije u BiH - istakli su u Poreskoj upravi.

Aktivnosti

U Poreskoj upravi RS podsjećaju da su proteklih godina sprovodili brojne aktivnosti koje su uticale na poreski moral građana, kao što su posjete srednjim školama i poreski časovi o značaju poreza i poreskog sistema, edukacije za predstavnike medija, studente i srednjoškolce. Osim toga, izrađivali su i brošure i priručnike.  Po prvi put krajem prošle godine organizovana je i trodnevna manifestacija “Dani otvorenih vrata Poreske uprave RS”, kojom su željeli pokazati javnosti da su otvorena institucija na usluzi svim građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana