Petričević: Privrednici mogu da računaju na podršku Vlade Srpske

Srna
Petričević: Privrednici mogu da računaju na podršku Vlade Srpske

LAKTAŠI - Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je danas da privrednici u Srpskoj mogu da računaju na podršku Vlade i resornog ministarstva.

Petričević je napomenuo da Ministarstvo i Vlada Srpske u posljenje četiri godine pružaju kontinuiranu podršku prerađivačkoj industriji za nabavku novih tehnologija i opreme da bi bila postignuta bolja produktivnost i otvorena nova radna mjesta.

-Važno je da svaki privrednik može da računa na podršku Vlade Srpske i resornog ministarstva iz godine u godinu, te da mogu planirati i svoje investicije - rekao je Petričević Srni u Velikom Blaškom kod Laktaša gdje je sa gradonačelnikom Miroslavom Bojićem posjetio metaloprerađivačko preduzeće "Vendom".

On je naveo da je ove godine za podsticaje planirano 12 miliona KM za razliku od prošle godine kada je na raspolaganju bilo sedam miliona KM.

-Analiza je pokazala da smo tom vrstom podrške dobili 400 novih radnih mjesta, a da je kompletna prerađivačka industrija generisala vrijednost investicija više od 65 miliona KM. Ove godine očekujemo da će taj iznos preći 100 miliona KM - rekao je Petričević.

On je podsjetio da je danas raspisan javni poziv za dodjelu oko milion KM podsticaja za mala i srednja preduzeća, te naglasio da će, ukoliko bude velika zainteresovanost, taj budžet biti i povećan.

Porodična firma "Vendom" Bore i Sandre Đukanović, koja proizvodi kontejnere za odlaganje otpada, spada u kategoriju velihih firmi, zapošljava 170 radnika, te izvozi 99,9 odsto proizvoda.

-Radimo prema švajcarskom standardu i licencirani smo za sve standarde - rekla je Đukanovićeva.

Đukanovićeva je istakla da je u narednom periodu planirano investiranje u proizvodnju u jednu od najnerazvijenijih opština u Srpskoj uz podršku ministarstva i Vlade Srpske, gdje bi za početak bilo zaposleno 50 ljudi.

Ona je navela da u ovoj firmi stalno ulažu u proizvodnju i nova radna mjesta, a prošle sedmice su zaposlena dva mlada inžinjera.

-U procesu smo digitalizacije od 2018. godine, a sve investicije u nove tehnologije rade se uz podršku Vlade Srpske i resornog ministarstva te nevladinih organizacija iz inostranstva - rekla je Đukanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana