Petričević: Nove tehnologije i produktivnost uslov privrednog razvoja

Srna
Foto: srna

BANjALUKA - Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević ocijenio je da su tehnološki razvoj i povećanje produktivnosti osnovni uslov za razvoj republičke privrede.

 

Petričević je u intervjuu Srni rekao da samo tako ovdašnje kompanije mogu biti konkurentne na zahtjevnom inostranom tržištu.

"Od izuzetnog značaja je da konkurentnost ekonomije podižemo kroz tehnološki razvoj i podizanje nivoa znanja. Upravo to veže ove dvije komponente jer, ukoliko nabavite novu i savremenu mašinu, morate imati i obučenog radnika", naveo je Petričević.

On je napomenuo da konstantno raste podrška privredi za direktna ulaganja, pa se u ovoj godini na tom planu može računati na 15 miliona KM za tehnološki razvoj u prerađivačkoj industriji.

"Prošle godine na raspolaganju smo imali sedam miliona KM, a zahvaljujući ovim bespovratim sredstvima privrednici iz oblasti prerađivačke industrije su investirali oko 66 miliona KM. Za očekivanje je da u ovoj godini te investicije pređu 100 miliona KM", istakao je Petričević.

On je precizirao da je za nastavak razvoja privrede potrebno ulagati u istraživanja, inovacije i digitalizaciju, stvarati sopstvene linije proizvoda ili viši stepen finalnog proizvoda.

"To se naročito odnosi na fabrike koje rade lon poslove u drvnoj industriji i oblasti tekstila, kože i obuće. Dugoročno, privredni razvoj ne smijemo bazirati na tome da imamo najjeftiniju radnu snagu, već da je značajno tehnološki unaprijedimo", pojasnio je Petričević.

On je naglasio da je situacija u vezi sa pandemijom virusa korona pokazala da još više treba biti upućen na domaće resurse.

"Tu govorimo i o razvoju domaćeg proizvoda i brendova, kao i navici naših potrošača da više kupuju domaće", rekao je Petričević.

On je konstatovao da među vodeće grane privrede Srpske spadaju metalska, elektro, drvoprerađivačka i industrija tekstila, kože i obuće.

"To su sektori sa najvećim brojem radnika i najvećim učešćem u izvozu Srpske. Tu postoji prostor za dodatno unapređenje, bilo da se radi o saradnji unutar Srpske ili sa stranim partnerima, a potencijal je i u sektoru informacionih tehnologija", izjavio je Petričević i napomenuo da namjenska industrija u Srpskoj predstavlja važnu industrijsku granu sa izvoznim potencijalom.

PRIVREDA POKAZALA VITALNOST

Petričević je ocijenio da period pandemije nije stimulativan, ali da podaci o broju zaposlenih, rastu industrijske proizvodnje i bruto domaćeg proizvoda, pokrivenosti uvoza izvozom, govore da je Srpska, uprkos izazovima, lani uspjela sačuvati vitalnost privrede i oporaviti se.

On je dodao da se može reći da su se privrednici dobro prilagodili, a da je Vlada Srpske uložila dodatne napore i sredstva da podrži privredne aktivnosti.

"Iako pandemija nije stavljena pod kontrolu, možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima u protekloj godini. Vjerujem da će ova godina biti još uspješnija, te da ćemo bilježiti još bolje rezultate kako bismo se ne samo vratili na nivo prije pandemije, već nastavili privredni rast i razvoj u svakom pogledu", naveo je Petričević i dodao da u ovoj godini očekuje smirivanje inflatornih kretanja.

On je rekao da se u 2022. godini očekuje nastavak rasta plata, što potvrđuju i ranije odluke Vlade da se nizom ekonomskih mjera i smanjenjem parafiskalnih nameta odrekne 80 miliona KM budžetskih prihoda u korist poslovne zajednice.

"Kada su u pitanju aktivnosti našeg ministarstva, privredi smo u ukupno četiri obračunska perioda vratili oko 22 miliona KM za povećanje plata radnika, i to u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi", ukazao je Petričević.

On je izrazio zadovoljstvo što je na planu visine neto prosječne plate u Srpskoj pređen prag od 1.000 KM, kao i povećanjem najniže plate koja od 1. januara iznosi 590 KM.

"Kada je formirano Ministarstvo, zadali smo cilj da prosječna neto plata u realnom sektoru dostigne onu u javnom i to je nešto na čemu ćemo nastaviti raditi. I plata u prerađivačkom sektoru je u protekle tri godine rasla. Ona trenutno iznosi 847 KM za novembar prošle godine i treba da bude i veća, jer je prerađivačka industrija Srpske izuzetno važna s obzirom na to da čini oko 85 odsto izvoza Srpske i zapošljava više od 55.000 radnika", istakao je Petričević.

On je naglasio da je trend povećanja plata u Srpskoj, posebno u realnom sektoru, jedna od bitnih stvari u smislu da ovdašnji radnici manje razmišljaju o odlasku u inostranstvo.

DOBRO POSLOVNO OKRUŽENjE ZA INVESTIRANjE

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević ocijenio je da Srpska pruža izuzetno dobro poslovno okruženje za investiranje, a neke od prednosti su povoljan geostrateški položaj, stimulativna poreska politika /nema poreza na dividendu, porez na dobit je 10 odsto.../, konkurentna cijena elektične energije, te podsticaji za ulaganja pod istim uslovima kao i za domaće investitore.

"Svakako, jedan od osnovnih preduslova za investiranje je pitanje osposobljenosti kadra koji je potreban savremenom investitoru i koji se može prilagoditi potrebama privrede, kao i administracija koja je na usluzi investitorima", rekao je Petričević.

On je naveo da je na tom planu formiranje republičke Direkcije za inostrane investicije karika u nizu aktivnosti Vlade Srpske s ciljem privlačenja tih investicija.

"Pojedini strani investitori su već prisutni i planiraju proširenje proizvodnje i otvaranje novih pogona. Sa zainteresovanim stranim investitorima iz prerađivačke industrije vode se pregovori i mi smo s njima već obilazili određene lokacije na kojima žele da otvore svoje pogone i zaposle značajan broj radnika, a gdje im je dostupna odgovarajuća infrastruktura, školovani radnici i pogodnosti lokalnih zajednica", ukazao je Petričević.

On je napomenuo da se kao realna otvorila mogućnost da se dio zapadnoevropske industrije, koja je imala svoje pogone u Kini, dijelom prebaci i na područje zapadnog Balkana.

"Situacija u vezi sa globalnim ekonomskim kretanjima u vrijeme pandemije, uključujući i lance snabdijevanja, pokazala je koliko se stvari komplikuju kada dođe do poremećaja sa transportom, poskupljenja sirovina i nedostatka određenih roba i proizvoda. U vezi s tim promocija naših privrednih potencijala i kontakti sa stranim investitorima biće od izuzetnog značaja u nastupajućem periodu", naveo je Petričević.

On je dodao da će i formiranje prvih slobodnih zona u Srpskoj doprinijeti privlačenju domaćih i stranih investitora.

Petričević je konstatovao da je preduzetništvo kod nas još na niskom nivou, zbog čega treba promijeniti percepciju i promovisati primjere mladih, uspješnih ljudi koji kreiraju poslove, donose inovacije i mijenjaju društvo na bolje.

On je istakao da je još od osnovne škole potrebno raditi na finansijskom opismenjavanju kako bi građani bili spremniji i hrabriji da u nekom momentu života uđu u preduzetničke vode.

Petričević je podsjetio da u okviru Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske postoji resor za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, koji strateški radi na razvoju i promociji preduzetništva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana