Peleta manjka jer nema sirovine

Anita Janković Rečević
Peleta manjka jer nema sirovine

BANjALUKA - Ključni problem proizvođača peleta u Republici Srpskoj je nedostatak osnovne sirovine zbog čega još nisu uspjeli da podmire sve potrebe domaćeg tržišta.

Istakao je to za "Glas" predsjednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović nakon sastanaka održanog u petak na kojem su proizvođači razgovarali o problemima ove grane drvne industrije.

- Analizirali smo najavu o mogućem produženju odluke za izvoz peleta do kraja godine, identifikovali stvarne probleme naše industrije i zaključili da je nedostatak sirovine najveći. Čak i pored zabrane izvoza oblovine, koja je na snazi već gotovo tri mjeseca, imamo ogromne probleme sa nepoštovanjem ugovora za dovoz sirovine zbog čega radimo sa manje od 50 odsto kapaciteta - žali se Ivanović i dodaje da drvoprerađivači smatraju da odluka o zabrani izvoza oblovine treba biti trajna. 

On je istakao da su i pored nedostatka sirovine uspjeli da ispoštuju 90 odsto narudžbi domaćih kupaca po cijenama koje su važile tokom narudžbe.

- Da imamo sirovine mogli bismo isporučiti i ogrev kupcima koji čekaju. Nijedan sertifikovani proizvođač u BiH nema robe na zalihama, jer kako pelet izlazi iz proizvodnje tako se tovari na kamione i isporučuje kupcima - priča Ivanović i navodi da je dio tržišta u BiH neuređen, te da nesertifikovani proizvođači, koji su i trgovci, limitiraju isporuke.

Ivanović uvjerava da tržište BiH neće još dugo ostati "gladno" peleta, te da će ogrev do najkasnije kraja oktobra dobiti i preostali kupci.

- Rezultati odluke o zabrani izvoza, koja ističe za desetak dana, zaista su postignuti, domaće tržište je ubrzano snabdjeveno, a oni koji nisu čekaju da cijena padne na 350 KM što je nemoguće, jer su trenutni troškovi proizvodnje peleta od 450 do 480 KM. Ako nas država ograniči s cijenom koje nije rentabilna, staćemo sa proizvodnjom, niko neće raditi sa gubitkom - kaže Ivanović.

Konstantno insistiranje na izvozu, uprkos tome što na domaćem tržištu uspijevaju prodati sve što proizvedu, Ivanović pravda razlikom u visini zarade, ali i poštivanjem ugovora prema ino-kupcma.

- Proizvođači postižu nisku maržu kada se uzmu u obzir cijene po kojima se prodaje pelet u BiH.  Na izvozu insistiramo, jer imamo i dugogodišnje ugovore sa ino-kupcima i ne možemo ostaviti te ljude na cjedilu naročito jer su održavali našu proizvodnju i kada nije bilo potražnje za peletom u BiH. Takođe, kao ozbiljan dobavljač peleta imamo priliku da se pozicioniramo u Evropi koja je gladna energije - rekao je Ivanović i dodao da su svi sertifikovani proizvođači peleta u BiH spremni da drže niske cijene ovog energenta na domaćem tržištu, a da im se omogući izvoz kako bi prodali viškove i ostvarili dodatni profit na ino-tržištu. 

Još jednom je upozorio da će dio proizvođača biti primoran da obustavi rad ako odluka o zabrani izvoza bude produžena.

Plate

Goran Ivanović kaže da preduzeća koja se bave proizvodnjom peleta zapošljavaju nekoliko hiljada radnika kojima isplaćuju plate iznad prosjeka u drvnoj industriji i u Srpskoj.

- Oprema s kojom radimo je veoma skupa, investicije su bile velike, neke kolege podizale su kredite da nabave sve mašine, sada moraju vraćati rate, a o tome, kao i o našim radnicima, niko ne razmišlja - priča Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana