Pandemija smanjila i potrošnju kafe

Milijana Latinović
Pandemija smanjila i potrošnju kafe

BANjALUKA - BiH je lani uvezla 21,08 miliona kilograma kafe što je prema računici ugostitelja bilo dovoljno za više od 2,5 milijardi šoljica, a da je pandemija virusa korona uticala i na potrošnju jednog od najpopularnijih napitaka među stanovništvom pokazuje podatak da je godinu ranije na domaće tržište stiglo oko 800.000 kilograma više.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u prošloj godini uvezena je kafa, pržena i sirova, vrijedna 77,6 miliona maraka, što je za oko deset miliona KM manje u odnosu na godinu ranije.

Najviše sirovine za jedan od najpopularnijih napitaka među stanovništvom stiglo je iz Brazila, a značajne količine kafe u BiH stižu i iz Italije, Indije i Vijetnama.

Potrošači tvrde da je na smanjenje uvoza kafe u prošloj godini sigurno uticala pandemija virusa korona.

Izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić rekla je za “Glas Srpske” da je očigledno pandemija donekle izmijenila ustaljene navike stanovništva.

- U jednom periodu sve je bilo zatvoreno, tako da nije bilo tradicionalnog ispijanja kafa u ugostiteljskim objektima. Osim toga, nakon onog prvog udara, kada smo svi gomilali zalihe namirnica, u strahu od neizvjesne budućnosti počeli smo racionalnije da se ponašamo i da štedimo - rekla je Marićeva i dodala da očigledno ni uvoznici više ne gomilaju zalihe ove namirnice, jer je potrošnja drastično pala.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić ističe da je zdravlje ključno i da se i ugostitelji zalažu za poštovanje svih epidemioloških mjera i apeluju na goste da se ponašaju odgovorno, ali da je definitivno zatvaranje lokala u prošloj godini donijelo gubitke svima.

- Ta dva mjeseca koliko nam je rad bio onemogućen donijela su štetu ne samo ugostiteljima već je umanjen prihod i u republičkoj kasi. I kada smo ponovo počeli da radimo promet je znatno smanjen, nije bilo dijaspore, a i naši sugrađani u strahu od svega što bi moglo uslijediti troše mnogo manje.  Kad nema potrošnje nema ni potrebe za uvozom, zbog čega pad uvoza kafe nimalo ne čudi - rekao je Tatić.

Podsjetio je da se od jednog kilograma kafe u kafićima napravi oko 120 šoljica toplog napitka.

Kafeterije

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić rekao je da o popularnosti kafe svjedoči to što su mnogi prije pandemije otvarali vlastite kafeterije.

- Oko 70 odsto ugostitelja u Srpskoj svoje poslovanje zasniva na dobroj kafi - rekao je Tatić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana