Pandemija “proslavila” ljekovite trave

Milijana Latinović
Pandemija “proslavila” ljekovite trave

BANjALUKA - Plasman blaga iz prirode u prošloj godini povećan je za skoro 70 odsto, a čajeve iz BiH mahom piju stanovnici zemalja u regionu, dok je najviše ljekovitog bilja otišlo u Njemačku.

Pokazuju to podaci Spoljnotrgovinske komore BiH, prema kojima je izvoz čaja i ljekovitog bilja lani porastao za 68,9 odsto, dok je uvoz tih proizvoda bio veći za 14,3 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Obim spoljnotrgovinske razmjene tih proizvoda u prošloj godini iznosio je 9,08 miliona maraka i za 4,6 miliona je veći u odnosu na godinu prije.

- Zabilježen je porast izvoza čaja u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, dok je kod ljekovitog bilja zabilježen najveći porast izvoza u Njemačku - naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH i dodali da je lani pokrivenost uvoza izvozom bila oko 157 odsto, dok je godinu ranije iznosila 106,5 odsto.

Miladin Mijatović iz Zvornika, vlasnik preduzeća za otkup ljekovitog bilja i šumskih plodova, rekao je za “Glas Srpske” da je prošla godina po mnogo čemu bila specifična.

- S obzirom na pandemiju virusa korona mnoge su firme bile zatvorene, ljudi nisu radili pa su se mnogi okrenuli sakupljanju šumskih plodova i ljekovitog bilja ne bi li na taj način nadomjestili bar dio zarade.  Mi smo većinu plasirali u Francusku, Švedsku, Dansku i nešto malo u Njemačku - rekao je Mijatović.

Pojasnio je da je fokus ovog preduzeća na gljivama i naglasio da se otkupne cijene mijenjaju i na dnevnom nivou, a sve zavisi od ponude i potražnje.

Da je pandemija u velikoj mjeri povećala potražnju za ljekovitim biljem i čajevima potvrđuje i Radovan Anđelić iz Trebinja koji već godinama otkupljuje te proizvode, a i sam pokušava da ih organski proizvede.

- Najviše smo lani otkupili, preradili i izvezli šipurka, kadulje i kleke i to u Njemačku i Francusku. Veliki su zahtjevi i velike narudžbe stižu iz ovih zemalja zato je izvoz toliko povećan - rekao je Anđelić, dodavši da uglavnom radi sa veletrgovcima na zapadu.

Istakao je da je u međuvremenu podigao i zasad šipurka te da bi ove godine trebalo da ubere prve organske plodove sa oko tri hektara površine.

Eterična ulja

BiH je u prošloj godini u inostranstvo izvezla eterična ulja vrijednosti 4,43 miliona maraka, što je, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, manje za 27,3 odsto nego 2019. godine. Pojašnjavaju da je do pada došlo vrijednosno, dok je količinski izvoz porastao pa se dolazi do zaključka da je došlo do pada cijene eteričnih ulja. Najvažnija tržišta u plasmanu tih proizvoda su Francuska, Hrvatska, Belgija i SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana