Pale proizvodnja i prodaja trupaca

Milijana Latinović
Pale proizvodnja i prodaja trupaca

Banjaluka - Proizvodnja šumskih drvnih sortimenata u Srpskoj u prva dva mjeseca ove godine pala je za skoro 19 odsto u odnosu na isti period lani, dok je prodaja trupaca smanjena za oko 33 odsto, a prema ocjeni stručnjaka, takvom rezultatu najviše su doprinijeli loši vremenski uslovi u januaru i veliki broj neradnih dana.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prva dva mjeseca ove godine proizvedena su 154.874 metra kubna šumskih sortimenta, dok je u istom periodu lani na lagerima bilo skoro 40.000 kubika više.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se od ukupne mase proizvedenih sortimenata na četinare odnosi 56.351 metar kubni, a na sortimente lišćara 69.342 kubika.

Statističari su izračunali da su u januaru i februaru ove godine prodata 109.473 kubika šumskih sortimenata, dok je u istom periodu lani prodat 164.481 metar kubni. Najzastupljeniji u prodaji bili su trupci četinara, zatim ogrevno drvo, te trupci lišćara.

Na kraju februara u zalihama se nalazilo 178.760 metara kubnih šumskih sortimenata.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik ističe za “Glas Srpske” da su i proizvodnja i prodaja u januaru ove godine gotovo duplo podbacile u odnosu na prošlu godinu, te da je to uticalo na ukupan dvomjesečni rezultat.

- Dva su osnovna razloga, loše vremenske prilike i neradni dani, kojih je u januaru bilo dosta u toku radne sedmice. Inače, februarski rezultat sam za sebe je znatno bolji, pa je malo ublažio taj podbačaj koji smo imali na startu - rekao je Šinik.

Naglasio je da se uglavnom u prvom i četvrtom kvartalu tokom godine ostvaruju lošiji rezultati u odnosu na drugi i treći kvartal.

Sektor prerade drveta u Srpskoj godinama bilježi dobre rezultate, a Šinik kaže da je prošla godina po svim parametrima bila posebno dobra, te da očekuje da taj trend bude nastavljen i u ovoj godini.

- Drvoprerađivači u Republici Srpskoj nastavili su da bilježe odlične rezultate u plasmanu domaćih proizvoda na inostrano tržište, a samo u prošloj godini izvoz drveta i namještaja premašio je 576 miliona maraka - podsjetio je Šinik i dodao da je ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene u 2018. godini u oblasti drvne industrije iznosio 702,52 miliona KM. Od tog iznosa, na izvoz iz Republike Srpske odnosi se 576 miliona maraka, što je za 15,73 miliona više u odnosu na godinu ranije.

Šinik je naglasio da izvoz drvne industrije čini 15,5 odsto u ukupnom obimu spoljnotrgovinske razmjene RS.

Namještaj

Trend rasta Srpska već duže vrijeme bilježi u oblasti proizvodnje i izvoza namještaja, a taj sektor predstavlja zamajac razvoja drvne industrije. Od ukupno proizvedenog i izvezenog namještaja u prošloj godini, oko 25 odsto plasirano je na tržište Njemačke, a među komadima namještaja koji prednjače u izvozu izdvajaju se razna sjedišta, nosači madraca, oprema za krevete i slični proizvodi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana