Otvorena prva dionica gasovoda Turski tok

Srna
Otvorena prva dionica gasovoda Turski tok

SOFIJA - U Bugarskoj je otvorena prva dionica gasovoda “Turski tok” od 11 kilometara, od granice sa Turskom do kompresorske stanice “Strandža”.

Otvaranju su prisustvovali premijer Bugarske Bojko Borisov, ministar energetike Temenuška Petkova, rukovodstvo operatora “Bulgartransgaz”, kao i izvođača građevinskih radova konzorcijuma “Arkad”.

Borisov je izjavio da je naziv “Balkanski tok” postao ujedinjujući za učesnike projekta.

“Odabrali smo naziv 'Balkanski tok' jer ujedinjuje zemlje u regionu. Sljedeće nedelje ćemo pokazati kako gradimo interkonektor sa Grčkom, tako da će Bugarska imati dvije gasovodne magistrale preko kojih će naše komšije dobijati gas”, objasnio je premijer.

Ministar energetike naglasila je da će ovaj projekat pružiti priliku Bugarskoj da zadrži svoj strateški položaj na gasnoj mapi Evrope, prenosi “Sputnjik”.

Projekat “Turski tok” podrazumijeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara.

Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine. Drugi krak je namijenjen za snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana