Otvoren Međunarodni sajam “Grames-Demi 2019”: Kupce lovi 100 izlagača

Anita Janković Rečević
Otvoren Međunarodni sajam “Grames-Demi 2019”: Kupce lovi 100 izlagača

Banjaluka - Međunarodni sajam građevinarstva i elektro-mašinske industrije i inovacija “Grames-Demi 2019”, koji je juče otvoren u “Banjalučkom velesajmu”, okupio je 100 izlagača iz 11 zemalja koji su za posjetioce pripremili bogatu ponudu najsavremenijih materijala, mašina, alata i uređaja.

Predsjednik uprave “Banjalučkog velesajma” Dobrica Žugić istakao je da se sajam održava 23. godinu zaredom, te da će se tokom četvorodnevnog programa na sajmu, osim domaćih, predstaviti i kompanije iz regiona, te Kine, Austrije, Njemačke, Mađarske i Turske.

- Slogan sajma je “Okrenuti prirodi”, a motiv ekologija, to jeste ekološki odobreni proizvodi i očuvanje energije. Predstavljeno je mnogo noviteta i nadam se da će svako naći nešto za sebe - rekao je Žugić.

Ovogodišnji sajam otvorio je predsjednik Vlade RS Radovan Višković istakavši da je veliki broj izlagača i činjenica da se sajam održava 23. put potvrda da Srpska pravi poslovni ambijent poželjan za domaće i strane investitore. Poručio je da su privrednici stub budućnosti, te da Vlada RS u njima vidi partnere u kreiranju boljeg privrednog ambijenta.

- Vlada je tu da pomogne realnom sektoru i mi smo spremni da razgovaramo s njima i zajednički dođemo do zakonskih rješenja, koja će omogućiti brži razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i povećanje plata - rekao je Višković i dodao da Srpska pored političke treba da ima i ekonomsku stabilnost, jer samo tako može preživjeti razne nasrtaje.

Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević istakao je da građevinski sektor ostvaruje ekspanziju kroz brojne projekte u Srpskoj i tako pomaže razvoj privrede.

- Ministarstvo će podržati ulaganje u moderne tehnologije da bi rad privrednika bio olakšan - naveo je Petričević.

Predsjednik kompanije “Boksit” iz Milića Rajko Dukić ocijenio je da privreda Srpske iz godine u godinu napreduje, te da razvoju doprinose mjere Vlade.

- Očekujem da dođe do rasterećenja privrede, čime će biti stvorene mogućnosti da privrednici više ulažu u nove tehnologije, proizvodnju, zapošljavanje i školovanje kadra - kazao je Dukić.

Vlasnik firme “DARKWOOD” iz Laktaša Bogdan Trkulja sajam vidi kao priliku da se približi kupcima.

- Ovdje sam već treću godinu zaredom, izložio sam novitete i nadam se kupcima, jer imamo veoma atraktivnu ponudu - istakao je Trkulja.

U lov na poslovne partnere došla je i firma “Tehnoplast” iz Prnjavora, koja se bavi izgradnjom i ugradnjom PVC i aluminijumske stolarije.

- Prethodnih godina smo na sajmu sklopili dosta zanimljivih poslova pa se nadamo da će tako biti i ove godine - rekao je komercijalista iz “Tehnoplasta” Ljubinko Đurđević.

Izložbeni prostor posjetioci mogu posjetiti svaki radni dan do kraja sedmice od 10 do 19 časova, te u subotu do 16 časova.

Podrška iz Srbije

Radovan Višković je rekao da se Vlada RS sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić dogovorila da Vlada te zemlje iz svog fonda, iz kojeg sufinansira strane investitore koji ulažu u Srbiju, podstakne svoje privrednike da investiraju u Srpsku i otvoraju nova radna mjesta.

- Razgovarali smo sa predstavnicima kompanije “Jumko” iz Vranja, a javljaju nam se i druge kompanije koje su zainteresovane da iskoriste to što nudi Srbija da u RS otvore pogone - rekao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana