Otkup žitarica u “Žitoprometu” moguć na proljeće

Milijana Latinović
Otkup žitarica u “Žitoprometu” moguć na proljeće

BIJELjINA - Imovina stečajnog dužnika “Žitopromet” iz Bijeljine uskoro bi trebalo da bude ponuđena kupcima, a ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom, već u aprilu iduće godine to preduzeće započeće otkup žitarica i ponovo pokrenuti pogone.

Rekao je to za “Glas Srpske” advokat Miloš Stevanović, koji zastupa kompaniju “Pavgord”, investitora zainteresovanog za podizanje nekadašnjeg semberskog giganta na noge.

Stevanović je rekao da je juče u bijeljinskom Okružnom privrednom sudu održan nastavak ročišta za ispitivanje pristiglih potraživanja.

- Kompanija “Pavgord” je u međuvremenu otkupila dugove Poreske uprave RS, Fonda zdravstvenog osiguranja i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS i konačno imamo kompletiranu listu prema kojoj je sud priznao potraživanja u iznosu od 6,12 miliona maraka, od čega se 1,45 miliona KM odnosi na radnike - pojasnio je Stevanović.

On je naglasio da je uprkos svim poteškoćama nastalim usljed epidemije virusa korona, koja je pomrsila planove, “Pavgord” i dalje zainteresovan za pokretanje proizvodnje u “Žitoprometu”.

- Očekujem da će Odbor povjerilaca uskoro raspisati javni oglas za prodaju imovine da bi bili namireni dugovi. “Pavgord” će sigurno učestvovati u tome i smatramo da ćemo već u aprilu i maju iduće godine početi otkup pšenice i kukuruza - rekao je Stevanović, podsjetivši da je početak proizvodnje u “Žitoprometu” bio planiran za ovu godinu, ali da je korona usporila rad suda i stečajnog upravnika.

Za sve radnike “Žitoprometa” kompanija “Pavgord” nedavno je uplatila doprinose u iznosu od oko 600.000 maraka te je na taj način povezan staž zaposlenima, koji su radili u ovom preduzeću do otvaranja stečaja.

Predsjednik Odbora povjerilaca “Žitoprometa” Dušan Tomić rekao je za “Glas Srpske” da je zadovoljan kako se situacija odvija.

- Ukupna imovina preduzeća je oko devet miliona, a prema opštem isplatnom redu izmiren je i dug prema “Vodama Srpske” u iznosu od 1.360 maraka - rekao je Tomić.

Problemi u “Žitoprometu” trajali su godinu, a otvaranje stečaja u decembru prošle godine omogućeno je zajedničkim angažmanom sindikata radnika i investitora, ali i predstavnika nekadašnjeg većinskog vlasnika Slobodana Pavlovića, koji nisu bili protiv tog rješenja.

 Radnici

Bijeljinski “Žitopromet” nekada je zapošljavao 234, a u trenutku prekida rada bilo je zaposleno 114 radnika.

- Za sve koji su bili zaposleni u trenutku otvaranja stečaja povezan je radni staž i konačno možemo da ostvarimo svoja prava i putem Zavoda za zapošljavanje - rekao je Dušan Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana