Osiguravajuća društva ostvarila slabije rezultate: Premije rasle, a dobit pala

Milijana Latinović
Osiguravajuća društva ostvarila slabije rezultate: Premije rasle, a dobit pala

BANjALUKA - Osiguravajuća društva sa sjedištem u Republici Srpskoj ostvarila su u prvom polugodištu ove godine neto dobitak od 17,43 miliona maraka, što je za 5,5 miliona KM manje u odnosu na isti period lani.

Prema podacima navedenim u polugodišnjem izvještaju Agencije za osiguranje RS 11 društava je u prvom polugodištu ove godine iskazalo neto dobitak u iznosu 18,10 miliona maraka, dok su tri društva iskazala neto gubitak u iznosu 672.328 maraka.

U izvještaju je navedeno da je obračunata premija na tržištu osiguranja Republike Srpske od januara do kraja juna ove godine iznosila 125,9 miliona maraka i bila je veća za nešto više od deset miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine.

- Od ukupno obračunate premije na tržištu osiguranja Srpske na premiju neživotnih osiguranja odnosilo se 100,7 miliona KM ili 80 odsto, dok je obračunata premija životnih osiguranja iznosila 25,2 miliona maraka - navedeno je u izvještaju agencije. U odnosu na isti period 2020. godine, obračunata premija neživotnih osiguranja je veća za 6,7 odsto, a premija životnih osiguranja za 18,9 odsto.

Predsjednik Skupštine udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić rekao je za “Glas Srpske” da je evidentno da je korona uticala i na sektor osiguranja koji stagnira.

- Vidimo da su životna osiguranja rasla za skoro 19 odsto, što je dobar trend. Kada je riječ o neživotnim osiguranjima, ona bilježe skromniji rast, koji je i dalje daleko od očekivanog. Smanjenje privredne aktivnosti usljed pandemije virusa korona svakako utiče i na tržište osiguranja, jer mi smo usko vezani za ekonomski rast zemlje - rekao je Durmić.

Naglasio je da je evidentno da neobavezna osiguranja rastu svega pet odsto, što je nedovoljno, posebno sa aspekta što je udio tih osiguranja veoma mali u ukupnoj strukturi.

- I dalje dominiraju obavezna osiguranja od auto-odgovornosti, koja imaju rast od nekih pet ili šest odsto već godinama. Iz toga vidimo da se ništa značajnije ne mijenja i da tržište stagnira - rekao je Durmić.

Odštete

Prema podacima Agencije za osiguranje RS u prvoj polovini ove godine društva za osiguranje sa sjedištem u Srpskoj su osiguranicima i korisnicima osiguranja isplatila 40,19 miliona maraka ili 6,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

- Ukupno isplaćene obaveze po osnovu zaključenih ugovora neživotnih osiguranja iznosile su 34,5 miliona KM i bile su veće za 3,8 odsto u odnosu na isti period lani. Korisnicima životnog osiguranja, u ovom izvještajnom periodu, isplaćeno je 5,6 miliona KM, što predstavlja povećanje za 30,5 odsto - navedeno je u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana