Obućari iskoračili iz pandemije

Milijana Latinović
Obućari iskoračili iz pandemije

BANjALUKA - Obućarski sektor u Republici Srpskoj iskoračio je iz pandemije, što potvrđuje podatak da su mnoga preduzeća već zaposlila nove radnike, obnovila stare ugovore i punom parom izrađuju zaštitnu obuću, ali i štikle.

Iako je pandemija virusa korona donijela velike probleme svima i smanjila obim posla i do 20 odsto u prošloj godini, obućarski sektor je uspio da se prilagodi i iz te situacije izvuče najbolje. Preorijentišući proizvodnju sa modnog na zaštitni program, uspjeli su da sačuvaju radna mjesta i otvore nova.

Direktor i vlasnik Fabrike obuće “Dermal” Radenko Bubić rekao je za “Glas Srpske” da se situacija stabilizuje i da 1.150 radnika, koliko je zaposleno u pogonima ove fabrike u Kotor Varošu i Kneževu, imaju pune ruke posla.

- Od početka godine zaposlili smo tridesetak radnika, a prostora za nova zapošljavanja ima još jer gradimo novu fabriku u Kotor Varošu koja bi polovinom godine trebalo da počne sa radom. Radimo i modnu obuću. Šijemo oko 2.000 pari, a montiramo 500 pari, ali idemo ka tome da montiramo sve što šijemo i da izvozimo gotovu obuću - rekao je Bubić.

Istakao je da su zahvaljujući tome što izrađuju i zaštitnu obuću u pandemiji prošli dobro u odnosu na ono kako je moglo biti.

Dobre reference, mlada radna snaga i kvalitetni proizvodi, ističe Bubić, njihov su recept za uspješno poslovanje.

Da se postepeno sve vraća na svoje mjesto, potvrđuje i direktor i vlasnik Fabrike obuće “Sanino” Radovan Pazurević koja već godinama uspješno posluje u Derventi i Prnjavoru.

- Oživljava se proizvodnja, povećan je broj ugovora, a tendencija povećanja se i dalje u velikoj mjeri odnosi na zaštitnu i radnu obuću. Modni program je i dalje u zaostatku iako i tu dolazi do pozitivnih pomaka - rekao je Pazurević za “Glas” i dodao da su u ovoj godini već zaposlili 25 radnika.

Pazurević ističe da su uspjeli da obnove ugovore sa starim partnerima, ali i da iskorače na neka nova tržišta.

- Došli smo do novih kupaca iz Njemačke, što daje malo svjetliju perspektivu kada je u pitanju fizički obim proizvodnje - rekao je Pazurević naglasivši da “Saninu” treba još radnika te da intenzivno rade na tome da određeni broj ljudi obuče i prekvalifikuju kako bi imali kvalitetnu radnu snagu.

Minuti

Radovan Pazurević kaže da “Sanino” godišnje izradi oko 1,7 miliona pari obuće, u zavisnosti od potreba tržišta.

- U suštini, inostranim partnerima prodajemo minute koji imaju svoju vrijednost. Jedan radnik dnevno ima 450 minuta na raspolaganju, ali nije isto raditi sandalu i čizmu za moto-kros. Sandala bude završena za 12, a čizma za 150 minuta - pojasnio je Pazurević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana