“Novi Žitopromet” vraća na posao stare radnike

Milijana Latinović
“Novi Žitopromet” vraća na posao stare radnike

BIJELjINA - Preduzeće “Novi Žitopromet” iz Bijeljine vraća na posao stare radnike i punom parom priprema silose i mlinove pred početak žetve pšenice na semberskim poljima.

Rekao je to za “Glas Srpske” šef proizvodnje u “Novom Žitoprometu” Dušan Tomić podsjetivši da je firma ranije nosila naziv “Žitopromet” i slovila za giganta u mlinsko-prerađivačkoj industriji, sve dok se nisu počeli nizati problemi. Zahvaljujući pravovremeno otvorenom stečaju, dodaje Tomić, sačuvana je imovina, a stoprocentni vlasnik firme sada je fočanska kompanija “Pavgord” koja ulaže ogroman novac kako bi modernizovala pogon.

- Radimo punom parom. Kada smo počeli, 1. marta u firmu je ušlo dvadesetak radnika, a u međuvremenu je zaposleno još pet i skoro svakodnevno pozivamo naše ljude sa biroa kako bismo bili u punom kapacitetu kada počne žetva u junu. Sve su to radnici koji su poslati na biro kada je “Žitopromet” otišao u stečaj - pojasnio je Tomić i dodao da je plan investitora da zapošljavanje bude nastavljeno i u narednom periodu, dajući prednost bivšim radnicima koji su na birou.

Naglasio je da već sada stotinjak porodica živi od posla koji se vezuje za to preduzeće jer je mnogo radnika angažovano na mijenjanju stolarije, izradi fasade, remontu svih postrojenja.

- Ratari nas pozivaju svaki dan i pitaju hoće li moći predati svoju pšenicu u naše silose. Velika je ovo priča u Semberiji - naglasio je Tomić i dodao da su sve vage baždarene i spremne za prijem žitarica.

Kompanija “Pavgord” je 18. januara ove godine kupila nepokretnu imovinu “Žitoprometa” po cijeni od 3,1 milion maraka i tako postala stoprocentni vlasnik preduzeća.

Ova fočanska kompanija kupila je ranije i pokretnu imovinu mlinsko-prerađivačkog giganta, te uplatila 600.000 maraka za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž.

Problemi u “Žitoprometu” javili su se 2018. godine. Silosi su tada bili puni pšenice, ali su pogoni stajali i skupljali prašinu jer ratarima nije bio plaćen rod.

Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Do otvaranja stečaja u decembru 2019. godine “Žitopromet” je zapošljavao 113 radnika.

Kapaciteti

Dušan Tomić je rekao da je kapacitet nekadašnjeg “Žitoprometa” bio 250.000 tona pšenice ili 2.500 vagona. Posljednji prijem žita u tom preduzeću bio je prije tri godine kada je u silose stiglo 120.000 tona pšenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana