Novi rast plata čeka kraj pandemije

Milijana Latinović
Novi rast plata čeka kraj pandemije

BANjALUKA - Na račune privrednika u Srpskoj leglo je ukupno 1,3 miliona maraka na ime podsticaja za povećanje plata zaposlenima, što je u vrijeme pandemije značajna motivacija poslodavcima u realnom sektoru, koji obećavaju da će, čim se kriza izazvana virusom korona smiri, ponovo podebljati iznose na računima radnika.

Prema podacima Ministarstva privrede i preduzetništva RS, putem aplikacije “e-podsticaj” zahtjev za podsticaje u drugom obračunskom periodu, od januara do juna, predalo je 556 privrednika za 20.500 radnika.

- Podsticaj je isplaćen privrednim subjektima u 39 opština u Srpskoj, a posmatrano po područjima klasifikacione djelatnosti, najveći iznos isplaćen je privrednicima iz prerađivačke industrije, odnosno 39 odsto ukupno isplaćenih podsticaja - naveli su u resornom ministarstvu.

Dodali su da je u toku obrada preostalih zahtjeva koji ispunjavaju sve neophodne uslove, te da će uskoro biti u potpunosti realizovana isplata podsticaja i tim privrednicima, kao i da je u ovoj godini budžetom planirano ukupno pet miliona za podsticaje.

U ministarstvu podsjećaju da je kao rezultat primjene Zakona o podsticajima RS došlo do povećanja plata za 20 odsto u odnosu na iznos iz marta 2019. godine kod privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na podsticaj, kao i do rasta prihoda od doprinosa, te povećanja broja zaposlenih.

Direktor preduzeća “Drvoprodeks” Banjaluka Darko Partalo rekao je za “Glas Srpske” da je ta firma povećala plate zaposlenima u prošloj godini, te da je bilo stimulacija za zaposlene i u vrijeme pandemije.

- Ovi podsticaji nam olakšavaju i motivišu nas da čim se epidemiološka situacija smiri, ponovo povećamo plate zaposlenima. Uspjeli smo sačuvati radna mjesta i zadržati broj zaposlenih, a uvjeren sam da će, kako oporavak bude tekao, biti prostora i za veći rast plata - kazao je Partalo, naglasivši da su privrednici zadovoljni ovom mjerom Vlade Srpske. On je dodao da su se privrednici dobrim dijelom prilagodili poslovanju u uslovima pandemije, te da očekuju popuštanje mjera i stabilizaciju situacije početkom naredne godine.

Vlasnik i direktor Fabrike obuće “Sanino”, koja u Derventi i Prnjavoru zapošljava oko 800 radnika, Radovan Pazurević kaže da je svaki fening koji se privrednicima doznači, posebno u vrijeme krize, važan.

- Podržavam tu vrstu pomoći koju Vlada usmjerava  privrednicima i cijenim da je to i te kako korisno i da će zaživjeti još više kada isplivamo iz krize. Jedva uspijevamo održati nivo radne aktivnosti, tako da ćemo o povećanju plata razmišljati kada se proizvodni tokovi stabilizuju - poručio je Pazurević.

Zakon o podsticajima u privredi RS, čija je primjena počela 1. jula prošle godine, uspostavio je okvir za dodjelu podsticaja privrednim subjektima s ciljem povećanja konkurentnosti i produktivnosti privrede u Srpskoj. Zakonom je predviđeno da privredni subjekti ostvaruju pravo na podsticaj za povećanje plata u dva obračunska perioda, odnosno od 1. januara do 30. juna i od 1. jula do 31. decembra.

Zadržan nivo zaposlenosti

Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević rekao je da je Srpska, bez obzira na sve okolnosti koje je izazvala pandemija virusa korona, uspjela da održi isti nivo zaposlenosti i da ima najmanji broj nezaposlenih u regionu. On je rekao da je najveći dio domaće privrede izvozno orijentisan i dodao da će oporavak zavisiti od razvoja epidemiološke situacije u zemljama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana