Novi odbor odlučuje o sudbini “Šećerane”

Milijana Latinović
Novi odbor odlučuje o sudbini “Šećerane”

BIJELjINA - Skupština povjerilaca bijeljinske Fabrike šećera prenijela je prava odlučivanja o sudbini tog propalog preduzeća na novoformirani Odbor, koji 24. septembra treba da odluči da li će biti nastavljena prodaja imovine “Šećerane” ili će ona biti prodata kao pravno lice.

Rekao je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić, podsjetivši da su nakon što je fočanska firma “Pavgord” otkupila 63 odsto potraživanja, od pet dosadašnjih povjerilaca četiri izgubila taj status.

- Na Skupštini koja je održana u ponedjeljak formiran je novi Odbor povjerilaca, koji čine predstavnici firme “Pavgord”, preduzeća “Elektro-Bijeljina” i radnika. Na sastanku koji je zakazan za iduću sedmicu biće odlučeno šta i kako dalje. Skupština je prenijela nadležnosti u vezi sa daljim tokom stečaja na Odbor - pojasnio je Matić.

On je naglasio da je situacija sada kristalno jasna, te da će stečaj najvjerovatnije biti okončan do kraja ove godine.

- Imamo povjerioca koji ima 63 odsto potraživanja. Nikog ozbiljnijeg od firme “Pavgord” nismo imali otkad traje stečaj. Prodaja će veoma brzo biti nastavljena, da li samo prodaja imovine ili prodaja pravnog lica ostaje da vidimo - kazao je Matić.

Fočanska firma “Pavgord” je lani bila zainteresovana da kupi “Šećeranu” i za nju je nudila pet miliona maraka, ali je ta ponuda tada odbijena. Imovina “Šećerane” godinama je prodavana po cijeni od deset miliona maraka.

Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji mjerka “Šećeranu” i za nju nudi 6,9 miliona maraka, za to propalo preduzeće su bile zainteresovane i firme “Soltist” i “Sarijel” iz Turske, ali u dva navrata nisu ispoštovale propise i uplatile depozit, tako da je prodaja preduzeća Turcima propala. Poslije njih u trku za nekadašnjeg giganta ušla je i kompanija “Niva” iz Žablja u Srbiji, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate. Imali su namjeru da, nakon što kupe fabriku, u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala.

Za “Šećeranu” je bio zainteresovan i potencijalni kupac iz Kine Dragan Guru Đuragin, ali ni sa njim nije sklopljen posao.

Posljednja na listi zainteresovanih za ovo propalo preduzeće bila je firma “Unimont” iz Loznice, koja se bavi stanogradnjom, a s obzirom na to da nije uplatila depozit u predviđenom roku, prodaja je nastavljena po cijeni od osam miliona KM. Fabrika šećera zjapi prazna već 12 godina.

Zapošljavanje

Nebojša Matić je rekao da se “Šećerana” prostire na 15.000 kvadratnih metara, te da preduzeću pripada i oko 50 hektara obradive zemlje.

- Kakav god ishod prodaje bude, sigurno će 150 ili 200 ljudi imati šansu da se zaposli, bez obzira na to da li bude radila kao fabrika šećera ili pogon za bilo šta drugo i to je u ekonomskom smislu veliki značaj za Semberiju - kazao je Matić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana