Nova zabrana za trupce diže rampu peletu

Milijana Latinović
Nova zabrana za trupce diže rampu peletu

BANjALUKA - Sa ciljem obezbjeđenja neophodnih količina za domaću prerađivačku industriju, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je prijedlog odluke o zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata, čime bi automatski prestala da važi prethodna odluka kojom je rampa bila spuštena i za sirovinu i pelet.

Donošenjem odluke, koja bi bila na snazi do 31. maja ove godine, bila bi spriječena i šteta u domaćim šumama.

Kako je navedeno u dokumentu, privremena zabrana izvoza odnosila bi se na neobrađeno drvo četinara, bora, jele i smreke, zatim neobrađeno drvo hrasta i bukve. Na osnovu efekata ove odluke Savjet ministara bi produžavao zaštitne mjere.

- Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o  privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta - stoji u prijedlogu odluke.

Predsjednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović rekao je “Glasu” da se nada da će novi saziv Savjeta ministara uskoro održati sjednicu na kojoj će pripremljeni prijedlog biti usvojen kako bi konačno bila podignuta rampa za izvoz peleta.

- Konačno neka dobra vijest. Iako poprilično kasno dobro bi došla da se ukine zabrana izvoza peleta. Već dva mjeseca potražnje na domaćem tržištu uopšte nema, a desetine hiljada tona stoji na lagerima - rekao je Ivanović, dodajući da ima upita iz inostranstva te da se nada da će ukidanjem zabrane izvoza uspjeti koliko-toliko sačuvati proizvodnju. Dodao je kako očekuje da će s inostranim kupcima uspjeti da postignu dogovor te da im ne vraćaju uplaćene avanse iz prošle godine, nego da im isporuče pelet čim izvoz bude dozvoljen - istakao je Ivanović.

On je upozorio da se na domaćem tržištu već pojavio pelet iz uvoza.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo rekao je da su očekivanja od novog saziva Savjeta ministara BiH da prepozna interese privrede i građana i donosi odluke u skladu s tim interesima.

- Pozdravljamo prijedlog navedene odluke čijim bi donošenjem bile obezbijeđene veće količine sirovine za domaće drvoprerađivače. S druge strane, bio bi dozvoljen izvoz gotovih proizvoda, briketa i peleta. Trenutno svi imamo na lagerima pelet, proizvodnja je smanjena, domaće tržište snabdjeveno i nema potrebe da i dalje bude na snazi zabrana izvoza - istakao je Partalo i izrazio nadu da će u toku ove godine snabdijevanje ogrevom na domaćem tržištu biti stabilno te da neće biti potrebe za uvođenjem novih zaštitnih mjera.

Cijena

Vlada Srpske je lani ograničila cijenu tone peleta na 480 maraka plus PDV, sa ciljem stabilizacije na domaćem tržištu. Ta odluka na snazi je do kraja marta ove godine. Osim toga, Vlada je početkom decembra prošle godine zatražila od Savjeta ministara BiH da na 60 dana dozvoli izvoz peleta, ali se od tada ništa nije promijenilo i zabrana je i dalje na snazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana