Nova šansa za smanjenje dugova

Milijana Latinović
Nova šansa za smanjenje dugova

Banjaluka - Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj imaju novu šansu da dodatno smanje dugovanja kroz četvrtu ovogodišnju rundu multilateralne kompenzacije, koja je juče počela na Banjalučkoj berzi i završava se u petak.

Prema podacima Banjalučke berze, kroz 14 dosadašnjih multilateralnih kompenzacija kompenzovano je oko 730 miliona maraka. Šansu da taj iznos do kraja godine bude značajno uvećan privrednici i javni sektor imaju na ovoj i još dvije kompenzacije, koje će biti organizovane u oktobru i decembru.

Na Banjalučkoj berzi ističu da je unos obaveza za četvrtu multilateralnu kompenzaciju počeo juče i završava se danas u 15 časova. Naveli su da zainteresovani mogu prijaviti obaveze dospjele do 1. avgusta ove godine.

- U prosjeku se na jednu kompenzaciju prijavi između 900 i 1.000 učesnika. Pozvali bismo još jednom privrednike i javni sektor da iskoriste ovu priliku da izmire obaveze i naplate potraživanja i na taj način smanje nelikvidnost - naveli su u Banjalučkoj berzi. 

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić ističe za “Glas Srpske” da je komora od prvog dana podržavala uvođenje multilateralne kompenzacije u Srpskoj.

- Broj privrednih društava koja prijavljuju obaveze i potraživanja se smanjio u posljednjih nekoliko krugova i mislim da moramo naći način kako da motivišemo firme da učestvuju i na taj način ispune i svoje zakonske obaveze. To je dobra prilika za izmirenje dugova u poslovnim krugovima i da tako utičemo na smanjenje nelikvidnosti preduzeća, što je gorući problem privrede - rekao je Račić.

Podsjetio je da je prva kompenzacija bila najuspješnija, te da su privrednici i javni sektor kompenzovali tada oko 200 miliona maraka.

- To pokazuje da ima potencijala i mogućnosti, te da samo treba motivisati privrednike i javni sektor da prijavljuju svoje obaveze i potraživanja - rekao je Račić.

Inicijator pokretanja ovog sistema prebijanja dugova bila je Privredna komora Republike Srpske. Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza, mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze, čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova.

Zakon

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS. Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene, kako bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unaprijeđen kompletan sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana