Nova HE još jedna pobjeda RS

Marijana Miljić
Nova HE još jedna pobjeda RS

Trnovo - Hidroelektrana “Bogatići-Nova” u Trnovu, instalisane snage 9,96 megavata i prosječne godišnje proizvodnje struje 46,26 miliona kilovat-časova, juče je puštena u rad.

Početak rada hidroelektrane ozvaničili su predsjednik RS Milorad Dodik i direktor “Elektrodistibucije” Pale Ljubomir Mrda.

- Hidroelektrana “Bogatići-Nova” je još jedna velika pobjeda RS. Nije bilo lako izgraditi ovu hidroelektranu  i ubijediti nevjerne Tome da je to moguće. Oni nisu ni znali da ovo postoji, niti da su donesene odluke o ulaganju  - rekao je Dodik.

Naglasio je da je puštanje u rad ove hidroelektrane snažan doprinos jačanju ukupnih prihoda, kao i da ovakvi projekti pokazuju sposobnost da se gradi.

- Ovo je objekat koji ostaje. Ovim projektom realizovana je  odluka koju smo donijeli 2006. godine, nakon što je prethodna vlast potpisala sporazum o tome da povuče kredit, a da proda “Elektroprivredu”. Moj prvi posao kada sam kao predsjednik Vlade došao u kabinet bio je da odbacim tu odluku -  podsjetio je Dodik i dodao da se u RS gradi na mnogim mjestima i stvara za buduće generacije.

Mrda je naglasio da je “Bogatići-Nova” najveći hidroenergetski objekat koji je u posljednje vrijeme izgrađen u RS, a u čiju izgradnju je uloženo znanje, iskustvo i novac.

- Za samo godinu izgrađena je i u probni rad puštena potpuno automatizovana hidroelektrana sa centralnim “skada” sistemom za nadzor i upravljanje koji predstavlja svjetski standard u oblasti proizvodnje struje. Ukupna vrijednost investicije je 18,5 miliona maraka -  rekao je Mrda i dodao da je očekivani godišnji prihod pet miliona KM koji će omogućiti dalji razvoj preduzeća, nova ulaganja i radna mjesta. 

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je  da je do sada u izgradnju energetskih objekata u Srpskoj investirano više od tri milijarde KM, a plan je da bude ukupno 11,5 milijardi maraka.

- Važno je da nosioci investicije budu preduzeća i sistemi “Elektroprivrede”. U septembru ćemo pustiti u pogon novu hidroelektranu “Bočac dva”, a nastavljamo i izgradnju hidroelektrane “Buk Bijela” - naveo je Đokić i dodao da svi ovi projekti pokazuju da je RS mjesto gdje se može investirati.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić uručila je Mrdi upotrebnu dozvolu za hidroelektranu “Bogatići - Nova”.

Novi projekti

Milorad Dodik podsjetio je da Srpska sa Vladom Srbije gradi dvije nove elektrane, te da se kod Nevesinja, Bileće i Dubrovnika gradi sasvim novi sistem “Gornji horizonti”.

- Pokazujemo da imamo ljude i vlast koji mogu voditi složene procese. Nije lako dobiti ekološku dozvolu i ovakav projekat - za to je potrebno vrijeme, stručnjaci, angažovanje radnika. Na to sam ponosan - naglasio je Dodik i poručio da neće dozvoliti prodaju “Elektroprivrede”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana