Niža otkupna cijena gasi malinjake

Danijela Bajić
Niža otkupna cijena gasi malinjake

BANjALUKA - Iako do berbe prvih plodova maline ima još tri mjeseca, pojedini otkupljivači tvrde da zbog teške situacije na tržištu proizvođači mogu da očekuju mnogo niže cijene u odnosu na lanjske, zbog čega mnogi malinari planiraju da odustanu od proizvodnje.

Pripremni radovi u malinjacima počinju, a malinari, poučeni prošlogodišnjim iskustvom, još razmišljaju da li da odustanu od ove nekada perspektivne poljoprivredne grane ili nastave sa uzgojem čekajući bolja vremena. 

Prema njihovim riječima, zbog prezasićenosti tržišta mnogi malinari su svoj rod bili primorani da prodaju i po nižoj cijeni od dogovorene, dok neki još čekaju i novac od hladnjačara.

Vlasnik najveće hladnjače u regiji “Agro dr” Petko Rankić kaže za “Glas” da za ovu godinu još nisu utvrdili otkupnu cijenu, koja će, kako tvrdi, sigurno biti znatno niža u odnosu na lani, kada je proizvođačima za kilogram maline plaćano 8,5 KM.

- Prošle, kao i prethodnih godina, otkupio sam oko 1.000 tona maline od proizvođača. Izvozna cijena ove voćke lani je bila 2,2 evra i kad na to dodamo još najmanje po evro za materijalne troškove, može se vidjeti u kolikom smo gubitku bili - kazao je Rankić ističući da je sve lanjske obaveze prema proizvođačima, uprkos problemima, izmirio.

Dodao je da su mali hladnjačari takoreći uništeni i nemaju nikakvu perspektivu niti bilo kakvu ideju za ovu godinu.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vilamet” Ivan Stojanović, koji zastupa malinare sa područja opština Bratunac, Milići i Srebrenica, rekao je za “Glas” da ima proizvođača koji još nisu dobili sav novac za svoj rod.

- Svi pričaju da će ove godine manje ulagati, jer će biti niža otkupna cijena. Međutim, problem je ako jedne godine ne obrađuješ i ne ulažeš u malinu, kasnije trebaju dvije-tri godine da se oporavi - kazao je Stojanović. 

Prema njegovim riječima, mnogi će ove godine razrijediti malinjak, a neki će i odustati od proizvodnje.

- Proizvođači koji nisu naplatili prošlogodišnji rod sigurno neće imati od čega ni da ulože ove godine - rekao je Stojanović.   

Proizvođač maline Dragomir Pavlović iz Teslića, koji maline uzgaja na pola hektara, kaže da će, ako otkupna cijena padne, mnogi odustati od proizvodnje.

- Imao sam ludu sreću da prošle godine prodam sav rod maline, ali ima još ljudi koji voće drže zaleđeno u hladnjačama. Imajući u vidu situaciju na tržištu, ozbiljno razmišljam da ove godine napravim pauzu u proizvodnji. Razmišljam da ove godine postojeće maline pokosim kako bi iduće godine bio bolji rod. Uglavnom, vidjeću još, zavisi kolika će otkupna cijena biti za malinu ove godine - kazao je Pavlović.

Region

Problemi u malinarstvu prisutni su i u regionu. Prema pisanju crnogorskih medija, u tamošnjim hladnjačama nalazi se 350 tona prošlogodišnje maline, zbog čega hladnjačari i malinari od resornog ministarstva traže rješenje problema. Neizvjesnu sezonu očekuju i proizvođači malina u Srbiji, jer mnogi od njih još nisu uspjeli da naplate prošlogodišnja potraživanja, dok u hladnjačama stoje hiljade tona roda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana