Nijemci povećavaju broj kooperanata – proizvođača kornišona u Kostajnici

Srna
Nijemci povećavaju broj kooperanata – proizvođača kornišona u Kostajnici

KOSTAJNICA - Njemačka firma "Karl Kine", koja se bavi otkupom povrća, prošle godine je imala sedam kooperanata za proizvodnju krastavaca kornišona u Kostajnici, a ove godine očekuje da će ih biti 10.

Šef stručnog tima agronoma u ovoj kompaniji Miloš Đurašinović rekao je Srni da su stanovnici u Kostajnici zainteresovani za proizvodnju kornišona jer imaju pouzdanog partnera i očekuju sigurnu dobit.

Đurašinović je istakao da zainteresovani proizvođači moraju ispunjavati određene uslove, odnosno moraju imati dobro zemljište, radnu snagu u domaćinstvu, obezbijediti pripremu zemljišta i dovoljnu količinu vode tokom uzgoja.

- Garantujemo siguran otkup i sedmičnu isplatu. Prve dvije sedmice isplaćujemo novac našim proizvođačima na račun, a od treće sedmice krećemo sa odbijanjem duga, sukcesivno, dok se ne izmiri - naveo je Đurašinović.

 

On je dodao da firma daje sav neophodan repromaterijal, mrežu, foliju, đubriva, pesticide i komplet sistem za navodnjavanje, te stručnu i maksimalnu podršku agronoma na terenu koji proizvođačima daju preporuke za ostvarivanja visokih prinosa.

Đurašinović je naveo da je 2020. godine jedan proizvođač iz Kostajnice bio treći u regionu po ostvarenim rezultatima.

Prošle godine krastavce kornišone u Kostajnici je uzgajalo sedam uzgajivača, a ukupan prihod ostvaren je u iznosu od 52.429 KM.

Dragana Miljuš zadovoljna je saradnjom sa ovom kompanijom. "Zadovoljni smo i cijenom i otkupom. Preporučila bih svima koji žele da rade i zarade da se bave ovim poslom", rekla je Miljuševa.

Kompanija "Karl Kine" od 2015. godine ima zastupništvo u Kozarskoj Dubici i djeluje u 15 opština, a sa poljoprivrednicima u Kostajnici sarađuje šest godina. 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana