Neznatan broj kompanija traži potvrde o bonitetima: Biznismeni propuštaju šansu da izbjegnu rizik

Jelena Stanić
Neznatan broj kompanija traži potvrde o bonitetima: Biznismeni propuštaju šansu da izbjegnu rizik

BANjALUKA - Da mnogi preduzetnici u Srpskoj ne koriste mogućnost provjere rizika i istorije poslovanja budućih poslovnih partnera potvrđuju i podaci Privredne komore RS, prema kojima je u ovoj godini samo pet preduzeća zatražilo informacije o bonitetu, dok se lani za to odlučilo tek njih osam.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kazao je za “Glas Srpske” da su ove informacije korisne svim preduzetnicima prilikom učešća na javnim tenderima, pri sklapanju poslova sa novim poslovnim partnerima, ali su i značajne da bi bio smanjen rizik u poslovanju, odnosno rast nenaplaćenih potraživanja.

- Potvrde o bonitetu imaju veliki značaj, jer se u njima nalaze svi podaci o firmama - kazao je Blagojević.

Prije ulaska u poslovnu saradnju, dodao je on, naše firme mogu da provjere poslovnog partnera sa kojim žele da posluju te je pozvao preduzeća da se obrate Privrednoj komori da bi im upravo na ovaj način pomogli da smanje rizik pri poslovanju.

- Ova mogućnost se najčešće koristi za konkurisanje na javnim tenderima, a za naše članice je besplatna. Privredna komora RS obezbijedila je mogućnost provjere boniteta potencijalnih partnera iz zemalja regiona, ali i svijeta - istakao je Blagojević.

Ekonomista Zoran Pavlović rekao je za “Glas Srpske” da je razlog slabog interesovanja naših privrednika za bonitetnu ocjenu to što se na našim prostorima poslovi baziraju na ličnim kontaktima i poznanstvima.

- Biznismeni rijetko pristupaju provjerama, iako bi na taj način mogli da spriječe nastanak velikih problema zbog kojih izgube novac te su primorani da zatvaraju firme - kazao je Pavlović ističući da je činjenica da naši biznismeni ne koriste sve alate u poslovnom svijetu koji su im na raspolaganju.

Prema njegovim riječima, čest je slučaj da se dogovaraju poslovni aranžmani sa partnerom o kome se ne zna ništa.

- Zbog toga rizikuju da posao propadne, ali upravo iz tog razloga postoje privredne komore, ali i druge institucije da bi im obezbijedile potrebne podatke i smanjile rizik poslovanja - rekao je Pavlović.

Privredna komora RS, istakao je on, počela je više da radi u različitim oblastima da bi bila bolji servis poslovnoj zajednici, ali bi, kako kaže, trebalo da radi na popularizaciji ove usluge.

Podaci

Vladimir Blagojević kazao je da informacije o bonitetu sadrže osnovne podatke o preduzeću, rukovodstvu, procjenu rizika, istoriju poslovanja preduzeća, kao i finansijske podatke neke kompanije.

- Bitno je istaći da se ove informacije rade isključivo za potrebe naručioca i da služe za donošenje poslovne odluke zbog čega nisu za dalju distribuciju - istakao je Blagojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana