Neto devizne rezerve Narodne banke Srbije porasle na 13,18 milijardi evra

Srna
Foto: novosti.rs

BEOGRAD - Neto devizne rezerve Narodne banke Srbije, odnosno devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju avgusta iznosile su 13,18 milijardi evra.

Istovremeno, bruto devizne rezerve centralne banke su u istom periodu iznosile 15,58 milijardi evra.

I bruto i neto devizne rezerve na kraju avgusta nalazile su se na najvišem nivou krajem mjeseca od kada se devizne rezerve mjere prema važećoj metodologiji iz 2000. godine, saopštneo je iz Narodne banke Srbije.

Na kraju avgusta bruto devizne rezerve bile su za više od milijardu evra više nego na kraju prethodnog mjeseca.

To je prvenstveno rezultat priliva po osnovu nove opšte alokacije specijalnih prava vučenja od Međunarodnog monetarnog fonda zemljama članicama, od čega je Srbiji pripalo 627,6 miliona evra, što je na posljednji dan u avgustu iznosilo 759,4 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi u avgustu dodatno su uticali i prilivi po osnovu aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu kao što je kupovina deviza u neto iznosu od 255 miliona evra i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima /ukupno 56,7 miliona evra/.

Pozitivan uticaj imali su i neto tržišni efekti u iznosu od 8,5 miliona evra.

Ovi prilivi višestruko su nadmašili odlive po osnovu neto razduženja države po osnovu kredita u iznosu od 43,2 miliona evra, kao i odlive po drugim osnovima /ukupno 31,3 miliona evra/.

U avgustu, kao i od početka ove godine, vrijednost dinara prema evru gotovo je nepromijenjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana