Narudžbe obzćarima iz inostranstva šansa za stotine radnika

Milijana Latinović
Narudžbe obzćarima iz inostranstva šansa za stotine radnika

KOTOR VAROŠ - Uprkos otežanom poslovanju u vrijeme pandemije virusa korona, mnoge fabrike obuće u Republici Srpskoj uspjele su da održe proces rada i sačuvaju zaposlene, a u skladu sa narudžbama iz inostranstva najavljuju i zapošljavanje stotina novih radnika.

Među onima koje virus korona nije omeo u poslovnim planovima je Fabrika obuće “Dermal” koja u proizvodnim pogonima u Kotor Varošu i Kneževu zapošljava više od 1.000 radnika.

- U vrijeme pandemije radili smo u otežanim uslovima, ali nije bilo problema tehničke prirode jer smo imali dovoljno repromaterijala - istakao je vlasnik i direktor “Dermala” Radenko Bubić i najavio nove poslovne poduhvate.

Stavljajući akcenat na konstantno povećanje broja zaposlenih, Bubić je kazao kako i ovoj u godini planiraju da prošire proizvodnju.

- U Kneževu gradimo novu halu na 3.000 metara kvadratnih, čija će montaža početi za mjesec dana, a u Kotor Varošu ćemo novu halu završiti do kraja avgusta i u svakoj ćemo zaposliti po 100 novih radnika - istakao je Bubić i dodao da za inostrana tržišta “Dermal” ima ugovorene poslove u naredne četiri godine.

Pogone ove fabrike u Kotor Varošu u petak je posjetio i ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević naglasivši da je “Dermal” odgovorna kompanija koja je održala proces rada i tokom epidemije virusa korona.

- Osim činjenice da nisu prekidali proizvodnju, za svaku pohvalu je i podatak da su povećali broj radnika u pogonima u Kotor Varošu i Kneževu, čime su poslali jasnu poruku i drugim privrednim subjektima u pogledu opstanka na tržištu - naglasio je Petričević.

Posao u jeku pandemije nije stao ni u derventskoj Fabrici obuće “Sanino” koja je uspjela da uz sve mjere zaštite sačuva zdravlje zaposlenih i održi se na tržištu.

- Preživjeli smo. S obzirom na to da zavisimo od partnera iz inostranstva, uspjeli smo da se reorganizujemo i da ne gasimo mašine. Gubici će biti milionski, jer smo u proteklom periodu uradili mnogo manje posla nego u istom periodu lani, ali ohrabruje to što se sada polako vraćamo u normalu. Prepakovali smo zalihe repromaterijala i nastavili da radimo - rekao je vlasnik i direktor “Sanina” Radovan Pazurević.

Dodao je da će, u skladu sa vraćanjem obima posla u normalu, biti prostora i za nova zapošljavanja, a i ponuda radne snage će, kako kaže Pazurević, sigurno biti bolja, jer su mnogi radnici odustali od odlaska u inostranstvo.

Prerađivačka industrija

Vjekoslav Petričević rekao je da obilaskom fabrika iz prerađivačke industrije želi da se uvjeri kako su izvršili reorganizaciju posla i prilagodili se vanrednim okolnostima. On je istakao da je strateško opredjeljenje Vlade Srpske očuvanje svakog radnog mjesta i nastavak poslovanja privrednih subjekata, uz nastavljeno kreiranje mjera pomoći i podrške privredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana