Namještaju ni poskupljenje ne može ništa

Jana Kezić
Namještaju ni poskupljenje ne može ništa

BANjALUKA - Izvoz drvnog sektora BiH veći je od uvoza oko 3,5 puta, a ni poskupljenje proizvoda zbog rasta cijene repromaterijala ne bi trebalo da poremeti dobre rezultate drvoprerađivača jer su domaći namještaj i montažni objekti sve traženiji na evropskom tržištu, prvenstveno zbog problema sa transportom iz Kine.

Drvna industrija u BiH za osam mjeseci ove godine izvezla je robu vrijednu 1.073.179.274 KM, što je više za 32,4 odsto nego u istom periodu lani, te za 21,2 odsto u odnosu na osam mjeseci 2019. godine.

Za osam mjeseci ove godine ostvaren je uvoz od 303.610.139 KM, što je više za 3,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, tako da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 353,4 odsto.

Na sjednici odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH konstatovano je da su sve grupe proizvoda imale veći izvoz. Istaknuto je da su kompanije uložile velike napore kako bi ostvarile dobre izvozne rezultate, te da će zbog značajnog rasta cijena sirovina i repromaterijala, koji u nekim slučajevima iznosi i više od 100 odsto, firme morati usklađivati prodajne cijena gotovih proizvoda, ali vodeći računa da budu konkurentne.

Direktor firme “Elgrad” iz Teslića Đorđe Gajić rekao je za “Glas Srpske” da bilježe rast prometa i prihoda.

- Evropi treba robe više nego ranije. To je uglavnom zbog poskupljenja transporta kada je riječ o Kini i Indoneziji, što je otvorilo priliku za domaće proizvođače - istakao je Gajić. Ova teslićka firma najviše izvozi gotove proizvode i namještaj, a Gajić kaže da je interesovanje za robu ogromno, ali je nabavka sirovine problem.

- Uz to, svi prateći repromaterijali su enormno poskupjeli. Recimo, ljepilo za drvo je poskupjelo sto odsto - rekao je Gajić, dodajući da su i nabavke sirovine nesigurne, jer kad nešto naruče, nisu sigurni da li će uopšte stići.

Kako objašnjava, sve to uticalo je na neznatnu korekciju cijena.

- Ako se nešto novo dogovara, onda mogu biti i nove cijene, a kod “starih” proizvoda je veoma teško podići cijenu. Ako uopšte dođe do poskupljenja, doći će u dogovoru sa kupcem i to od pet do deset odsto - kazao je Gajić.

On smatra da to poskupljenje neće uticati na manju potražnju namještaja, jer je, kako naglašava, manjak robe na tržištu.

- Ne očekujem da će doći do pada prometa - rekao je Gajić.

Direktor Drvne industrije “Malak Janj” iz Donjeg Vakufa Ernad Smajić kaže da su sve firme iz ovog sektora u vidljivom usponu, a svoje proizvode najviše plasiraju u Slovačku, Njemačku, Austriju, Holandiju, Dansku i Belgiju.

- Definitivno smo uletjeli u duboku inflaciju, na koju nismo pripremljeni, a cijene svega skaču. Repromaterijal je poskupio još početkom godine - kazao je Smajić. Kako objašnjava, zbog toga su bili primorani da cijene podignu od pet do 20 odsto.

- Izdržali smo prvih sedam mjeseci ove godine da ne korigujemo cjenovnike. Kupci su svjesni stanja na tržištu i niko nije odustao od kupovine zato što su cijene povećane - kaže Smajić.

Nema opravdanja

Direktor preduzeća za preradu drveta “Drvo Mont L.D.” iz Šipova Duško Lujić kaže da nema opravdanja za vještački izazvano poskupljenje svih repromaterijala.

- Cijene idu gore, zato što nam to diktiraju drugi ulazni asortimenti. Sve je poskupjelo, od ljepila, vijaka, greda i kad se sve sve uzme cjelokupno na kuću koju radimo cijene su više negdje oko 25 odsto - rekao je Lujić, dodajući da najčešće izvoze montažne objekte od drveta i to uglavnom u Hrvatsku, Sloveniju i Austriju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana