Najviše novca donijele šume

Milijana Latinović
Najviše novca donijele šume

BANjALUKA - Vrijednost prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Srpskoj u trećem kvartalu ove godine premašila je 101 milion maraka, što je za skoro 16 odsto više u odnosu na isti period lani, a najbolji rezultat postignut je u plasmanu šumskih sortimenata.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u trećem tromjesečju ove godine iznosila je 144,67 miliona maraka, od čega se više od 101 miliona KM odnosilo na prodaju iz vlastite proizvodnje privrednih subjekata, dok se ostatak odnosio na otkup od porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. 

Prema podacima zavoda, najviše novca slilo se od prodaje proizvoda šumarstva i to 58,26 miliona maraka, dok je na drugom mjestu sektor stočarstva, koji je zabilježio vrijednost prodaje u iznosu od 23,54 miliona maraka. 

Za razliku od prodaje, vrijednost otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u trećem kvartalu ove godine bilježi pad od 4,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Statističari su izračunali da je vrijednost otkupa iznosila skoro 43 miliona maraka, a najveći udio imali su stočarski proizvodi i to 24,56 miliona maraka. 

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik ističe za “Glas Srpske” da je u trećem ovogodišnjem kvartalu situacija nešto bolja u odnosu na prva dva, ali da još nije dosegnut lanjski rezultat.

- Devetomjesečni rezultat u sektoru šumarstva u Srpskoj je bolji u odnosu na polugodišnji i donekle je smanjen zaostatak sa početka godine. Lijepo vrijeme pogodovalo je radovima u šumarstvu u trećem kvartalu, a s obzirom na to da su uslovi za rad pogodni i dalje, očekujem da će rezultat na kraju godine biti zadovoljavajući - rekao je Šinik. 

Dodao je da se situacija u šumarstvu automatski reflektuje na sektor prerade drveta i proizvodnju namještaja.

- Na početku godine je bilo dosta problema, kako zbog vremenskih neprilika tako i zbog nedostatka radnika. Bilo je i problema u vezi sa izvršavanjem dinamičkih planova u šumarstvu, što u mnogome zavisi od izvođača radova, koji se uglavnom žale na nedostatak radnika i lošu mehanizaciju - rekao je Šinik.

 

PROIZVODI            OTKUP               PRODAJA

ratarstvo                9.325.757             8.237.451

voćarstvo i            5.974.009             8.614.932
vinogradarstvo  

stočarstvo             24.562.831          23.549.169

šumarstvo                 -                       58.261.155

ostalo                    3.065.685            3.083.404

( Vrijednost otkupljenih i prodatih proizvoda u trećem kvartalu, u KM)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana