Naftaši ispunili obećanje, cijene pale

Milijana Latinović
Naftaši ispunili obećanje, cijene pale

BANjALUKA - Pojedini naftaši u Republici Srpskoj ispunili su obećanje i snizili cijene goriva za šest do osam feninga po litru, a dalja kretanja na pumpama zavisiće od stanja na svjetskim berzama.

Cijena nafte na svjetskim tržištima u ponedjeljak je pala za 30 odsto, što je najveći pad od 1991. godine, pa su i distributeri u Srpskoj najavili korekcije cijene, što su ove sedmice i učinili.

Direktor “Krajinapetrola” Milovan Bajić ističe za “Glas Srpske” da je na benzinskim stanicama ove kompanije u Banjaluci gorivo pojeftinilo na 2,11 maraka.

- Za litar dizela i benzina na našim pumpama potrebno je izdvojiti osam feninga manje nego na početku sedmice. Dalje prognoze su neizvjesne i vidjećemo u kom pravcu će se kretati cijene goriva - istakao je Bajić naglasivši i da je na pumpama “Krajinapetrola” auto-gas pojeftinio sa 1,14 na 1,09 maraka.

Jeftinije gorivo plaćaju i vozači koji rezervoare pune na “Nešković” pumpama, gdje je litar benzina i dizela početkom sedmice koštao 2,15 maraka, te je u skladu sa kretanjima na tržištu cijena pala na 2,09 maraka.

Na pumpama kompanije “Nešković” ističu da su korigovali i cijene gasa, te da je za litar sada potrebno izdvojiti 1,09 KM.

Vlasnik teslićke kompanije “Slavuljica” Milorad Slavuljica za “Glas Srpske” ističe da bi cijene goriva na njegovim pumpama mogle pasti od ponedjeljka.

- Za litar dizela vozači i dalje izdvajaju 1,99 KM, dok je litar benzina 2,05 KM. U skladu sa najavama da će nafta još pojeftiniti na svjetskim berzama, mislim da ćemo početkom naredne sedmice i mi korigovati cijene - poručio je Slavuljica.

Distributeri nafte i naftnih derivata u Srpskoj poručuju da zavise od rafinerija u okruženju iz kojih nabavljaju gorivo, te da u zavisnosti od njihovih poteza i oni formiraju cijene na benzinskim stanicama i da ne mogu pojeftiniti gorivo ukoliko cijena u rafinerijama ne pada.

Posljedice virusa

Milovan Bajić kaže da će poslovanje benzinskih stanica u idućem periodu takođe zavisiti od eventualnog širenja virusa korona.

- Već sada su u Banjaluci preduzete određene mjere, tako da poslije 18 časova možemo samo točiti gorivo, bez pratećih djelatnosti. Ukoliko se širenje virusa nastavi, možemo doći u situaciju da rade samo dežurne pumpe - rekao je Bajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana