Na prodaju akcije koje ne donose profit

Milijana Latinović
Na prodaju akcije koje ne donose profit

BANjALUKA - Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske i Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom (PREF) ponudili su na Banjalučkoj berzi akcije u četiri preduzeća čija je vrijednost 1,07 miliona maraka.

Na prodaju su ponuđene akcije u preduzećima “Budućnost” Šamac, “Šeher” Banjaluka, “Stočar” Banjaluka i Privrednom društvu “Semberija” iz Bijeljine.

U Upravi Društva za upravljanje PREF-om za “Glas Srpske” pojašnjavaju da je vrijednost akcija koje PREF prodaje 213.456 maraka, dok je vrijednost akcija koje je ponudio IRB 856.875 maraka.

- Imali smo kontakte i sa drugim vlasnicima ovih akcija i očekujemo da će se i oni priključiti prodaji - istakao je direktor Društva Miloš Grujić. On je pojasnio da su tri od četiri navedena emitenta svake godine ostvarivali gubitak, te da je za navedene akcije već nekoliko puta organizovana prodaja.

- Investiciona politika PREF-a je takva da prodajemo akcije onih emitenata koji ne ostvaruju profit, od kojih mi nemamo rast vrijednosti i koji ne isplaćuju dividendu - rekao je Grujić.

Naglasio je da je investicioni cilj PREF-a ostvarivanje stabilnih prinosa na duži rok kroz ulaganje imovine fonda, a radi podrške obezbjeđenju dugoročne finansijske održivosti obaveznog penzijskog osiguranja u Republici Srpskoj.

- Novac dobijen prodajom možemo da uložimo u akcije emitenata koji uspješno posluju kod nas. Osim toga, otvoren nam je prostor za ulaganja u inostranstvu koja su u skladu sa načelnima sigurnosti, likvidnosti, profitabilnosti i diverzifikacije. Oslobađanjem kapitala iz neprofitabilnih i nelikvidnih investicija otvara se mogućnost plasiranja kapitala u investicije koje će povećati profitabilnost portfelja i direktno uticati na veći iznos isplaćene dividende u trezor - pojasnio je Grujić.

”Sve ili ništa”

U oglasu o prodaji navedenih akcija koji je objavljen u “Glasu” i na internet stranici Banjalučke berze navedeno je da će se prodaja paketa vršiti u okviru redovnog berzanskog trgovanja, unošenjem grupnih naloga “sve ili ništa”. Prodaja počinje 6. decembra i trajaće do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 24. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana