Na istok idu mrvice

Jana Kezić
Na istok idu mrvice

BANjALUKA - Iako se iz Rusije i Ukrajine uvozilo mnogo više robe nego što je BiH plasirala na tamošnje tržište, sukob na istoku utanjio je i taj izvoz, pa su domaći privrednici ove godine višestruko smanjili broj tura za te zemlje.

 

Potvrđuje to i statistika o spoljnotrgovinskoj razmjeni, ali i privrednici koji tamo imaju poslovne partnere.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, iz BiH je u Rusiju tokom ove godine izvezeno robe u vrijednosti od oko 12,7 miliona maraka, dok je ta cifra za cijelu prošlu godinu iznosila više od 107,8 miliona maraka.

U Rusiju je iz BiH otišlo najviše farmaceutskih proizvoda i to u vrijednosti većoj od pet miliona maraka. Osim toga, izvozilo se i voće, mineralna goriva, bakar, obuća, organski hemijski proizvodi, te namještaj.

Da situacija nije bolja ni kada je riječ o Ukrajini svjedoče podaci STK, prema kojima je BiH u tu zemlju ove godine izvezla robu u vrijednosti oko 3,2 miliona maraka, dok je taj broj lani iznosio više od 7,9 miliona maraka. Tokom ove godine na ukrajinsko tržište najviše su se izvozili neorganski i hemijski proizvodi, te proizvodi od gvožđa i čelika, obuća i odjeća, duvan, plastični proizvodi, ali i drvo, te proizvodi od njih.

Da je poslovanje sa ovim zemljama u škripcu potvrđuju i preduzetnici, a direktor preduzeća “Agroimpeks”, koje je u Rusiju izvozilo jabuke, Nikola Vukelić kaže da su na mukama jer moraju da traže drugo tržište.

- U Rusiju nismo izvozili značajne količine, možda ode oko 1.000 tona, i sada tovarimo po kamion ili dva, ali je prevoz enormno poskupio, sa 3.500 evra skočio je 8.500 evra - kazao je Vukelić, dodajući da jabuke izvoze i u arapske zemlje.

Proizvode iz metalnog sektora na istok plasiralo je i srbačko preduzeće “Fora”, a direktor te firme Radoslav Kusić kaže da na tržištu vlada opšti haos.

- Niko ne zna šta će biti na jesen. Materijala je sve manje, a cijene su sve veće, zbog čega industrija polako posustaje, jer ne može da prati poskupljenje goriva - kazao je Kusić. U poslovanju sa Rusijom je, kako kaže, bilo problema, ali se sada to koliko-toliko stabilizovalo.

- Rusija nama i nije primarno tržište, tamo imamo svega nekoliko klijenata, a orijentisani smo prema EU - rekao je Kusić.

Portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević kaže da kada se posmatra struktura izvoza, ni Rusija ni Ukrajina nisu u vrhu spoljnotrgovinskih faktora.

- Od njih mnogo više uvozimo nego što izvozimo, a stvari koje se dešavaju u Ukrajini na nas se više odražavaju indirektno nego što direktno imamo štete - rekao je Blagojević za “Glas Srpske”.

Objasnio je da je na samom početku sukoba bilo problema prilikom distribucije naše robe, prvenstveno u Rusiju, ali su oni prevaziđeni.

- Zbog sukoba u Ukrajini vrlo je teško nešto plasirati na njihovo tržište, dok je za rusko čak bilo zahtjeva za povećanje izvoza - kazao je Blagojević. Razlog tome, kako kaže, vjerovatno se krije u embargu koje su pojedine zemlje uvele Rusiji, pa se na taj način otvorila šansa za neke naše privrednike koji do sada nisu plasirali robu na njihovom tržištu.

Uvoz

Da probleme izvoza prati i uvoz pokazuju podaci Spoljnotrgovinske komore prema kojima je BiH tokom pet mjeseci ove godine iz Rusije uvezla robu u vrijednosti većoj od 195,1 milion maraka, dok je lani ta vrijednost iznosila 271 milion maraka.

Iz Ukrajine je ove godine stigla roba u vrijednosti većoj od 20,7 miliona maraka, a tokom čitave prošle godine taj broj je bio veći od 37,9 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana