Mršavi rezultati u drugoj rundi multilateralarne kompenzacije

Milijana Latinović
Mršavi rezultati u drugoj rundi multilateralarne kompenzacije

BANjALUKA - U drugoj ovogodišnjoj rundi “prebijanja” obaveza i potraživanja na Banjalučkoj berzi privrednici i javni sektor kompenzovali su četiri miliona maraka manje u odnosu na multilateralnu kompenzaciju održanu u februaru.

Prema preliminarnim rezultatima objavljenim na internet stranici Banjalučke berze, vidljivo je da je na kompenzaciji održanoj 13. aprila ostvaren tanak rezultat, s obzirom na to da je “prebijeno” 15,5 miliona maraka obaveza i potraživanja, dok je u februaru ta cifra dostigla iznos od 19,3 miliona maraka.

- Obaveze i potraživanja kompenzovao je 501 učesnik, a svi oni do danas do 15 časova mogu ispravljati preliminarne izvještaje - navedeno je na stranici Banjalučke berze.

Nakon perioda za ispravke učesnici će dobiti konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji.

Poređenja radi, na kompenzaciji u februaru bilo je 577 učesnika.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić ističe da se plaćanje između kupaca i prodavaca donekle popravlja, pa je i to sigurno jedan od razloga zašto su iznosi i broj učesnika na cesijama manji.

- Osim toga, nisu rijetke situacije da neka firma prijavi za učešće na kompenzaciji, ali da onaj s kim treba da reguliše dugove odustane i ne želi da se to riješi putem kompenzacije. Osim toga, stav poslovne zajednice je da bi trebalo naći način kako da se i određeni fondovi prijavljuju i učestvuju u kompenzacijama, pa bi samim tim rezultati bili bolji - rekao je Trivić za “Glas Srpske”.

Dodao je da bi trebalo ojačati sistem kontrole prijavljivanja obaveza i potraživanja i na taj način uticati na povećanje broja učesnika.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova.

Od 2015. godine, kada je održana prva kompenzacija, ukupno je kompenzovano 954,31 miliona maraka obaveza i potraživanja.

Zakon

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS.

Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene kako bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unapređen kompletan sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana