Moguća reorganizacija “Šećerane”

Milijana Latinović
Moguća reorganizacija “Šećerane”

BIJELjINA - Promjenom strukture povjerilaca u bijeljinskoj Fabrici šećera u stečaju konačno je počelo da se raspetljava klupko, a jedno od mogućih rješenja moglo bi biti i reorganizovanje “Šećerane” i ponovno pokretanje proizvodnje.

Rekao je to juče za “Glas Srpske” stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić naglasivši da u idućih 15 dana očekuje sjednicu Skupštine povjerilaca.

- Nećemo raspisivati oglas za prodaju “Šećerane” dok ne bude održana nova sjednica Skupštine povjerilaca s obzirom na to da je struktura povjerilaca izmijenjena. Umjesto dosadašnjih više od 100, sada imamo oko 20 povjerilaca s obzirom na to da je “Pavgord” otkupio sva potraživanja radnika i još nekoliko preduzeća i sada ta firma ima oko 54 odsto potraživanja - rekao je Matić. Dodao je da će nakon skupštine povjerilaca biti poznato kako i šta dalje.

- Rješenje se konačno nazire. Ako neko izdvoji milione da bi otkupio potraživanja, sigurno da ima ozbiljne namjere i da planira firmu podići na noge. Ovo je dobro za građane Semberije i za cijelu Republiku. Mislim da smo bliže odluci Skupštine da se ide u reorganizaciju i pokretanje proizvodnje - istakao je Matić naglasivši da bi pokretanje proizvodnje bilo najbolje rješenje, imajući u vidu da više od 50.000 kvadrata zjapi prazno godinama i da u sklopu “Šećerane” ima i dosta obradive zemlje, te da su mogućnosti brojne.

Fočanska firma “Pavgord” je lani bila zainteresovana da kupi “Šećeranu” i za nju je nudila pet miliona maraka, ali je ta ponuda tada odbijena.

Imovina “Šećerane” godinama je prodavana po cijeni od deset miliona maraka. Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji mjerka “Šećeranu” i za nju nudi 6,9 miliona maraka, za to propalo preduzeće su bile zainteresovane i firme “Soltist” i “Sarijel” iz Turske, ali u dva navrata nisu ispoštovale propise i uplatile depozit, tako da je prodaja preduzeća Turcima propala. Poslije njih u trku za nekadašnjeg giganta ušla je i kompanija “Niva” iz Žablja u Srbiji, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate. Imali su namjeru da, nakon što kupe fabriku, u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala. Za “Šećeranu” je bio zainteresovan i potencijalni kupac iz Kine Dragan Guru Đuragin, ali ni s njim nije sklopljen posao.

Posljednja na listi zainteresovanih za ovo propalo preduzeće bila je firma “Unimont” iz Loznice, koja se bavi stanogradnjom, a s obzirom na to da nije uplatila depozit u predviđenom roku, prodaja je nastavljena po cijeni od osam miliona maraka. Fabrika šećera zjapi prazna već 12 godina. Skupština povjerilaca “Šećerane” prošle godine donijela je odluku da licitacije budu organizovane svakih 15 dana i da se cijena spušta za 500.000 KM, počevši od 9,5 miliona maraka. Najniži iznos ispod kojeg neće padati cijena je sedam miliona KM.

Stečaj

Nebojša Matić kaže da očekuje da stečaj u bijeljinskoj Fabrici šećera, koji je otvoren 2015. godine, bude okončan do kraja godine.

- Nema nijednog razloga da to traje duže. Ostala su još svega dva ili tri sudska spora i  oni će sigurno brzo biti riješeni - rekao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana