MMF smanjio procjene ekonomskog rasta u BiH na 2,8 odsto: Pokidani lanac snabdijevanja usporio oporavak

Milijana Latinović
MMF smanjio procjene ekonomskog rasta u BiH na 2,8 odsto: Pokidani lanac snabdijevanja usporio oporavak

BANjALUKA - Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je procjene ekonomskog rasta BiH u ovoj godini na 2,8 odsto, a prema riječima upućenih, oporavak ekonomije i privrede i dalje usporava pandemija virusa korona, koja je dovela do poremećaja u lancima snabdijevanja.

MMF je u aprilu ove godine prognozirao rast od 3,5 odsto za ekonomiju u BiH, međutim, u novom polugodišnjem izvještaju Svjetski ekonomski izgledi procjene su smanjene. Iz ove međunarodne finansijske institucije podsjećaju da su aprilske prognoze bile zasnovane na činjenici da će u drugoj polovini godine vakcine protiv virusa korona biti široko dostupne. S obzirom na to da vakcinacija u BiH nije išla tom dinamikom, procjene rasta su smanjene.

U izvještaju je navedeno da je globalna proizvodna aktivnost pogođena nedostatkom ključnih komponenti, kao što su poluprovodnici, zatim nedostatkom teretnih kontejnera, ali i radne snage.

Procjene su snižene, kako pojašnjavaju u MMF-u, zbog poremećaja u lancima snabdijevanja koji su pogodili velike ekonomije i upozoravaju da bi poremećaji u lancu isporuke mogli donijeti rizik od daljeg rasta inflacije. MMF za iduću godinu predviđa rast ekonomije BiH od 3,2 odsto.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac rekao je za “Glas Srpske” da se pokazalo da je u vrijeme pandemije teško praviti bilo kakve procjene, jer se kasnije može ispostaviti da one uopšte ne odgovaraju stvarnom razvoju događaja, bilo da su pozitivne ili negativne.

- Niko nije očekivao da će doći do takvog rapidnog rasta cijena gasa, nafte i električne energije. To je samo još jedna potvrda da živimo u vremenu koje je nezahvalno za bilo kakvu vrstu prognoza, jer je veoma teško procijeniti kako će se pandemija razvijati, a od toga direktno zavise i ekonomski pokazatelji - istakao je Grabovac. 

Da je situacija neizvjesna saglasan je i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić, koji je istakao da dio poslodavaca u Srpskoj ima poteškoće prilikom obezbjeđenja sirovine.

- Privrednici se suočavaju sa nedostatkom i poskupljenjem sirovine, drastično višim cijenama transporta i sve se to odražava na njihovo poslovanje. Za sada proizvodnja nije smanjena, ali se može očekivati da do toga dođe u narednom periodu - rekao je Trivić.

Naglasio je da zbog svih izazova koje je nametnula pandemija niko sa sigurnošću ne može znati šta će se dogoditi, ni MMF ni mi i dodao da će sve zavisiti od rješenja problema transporta iz Kine i proizvodnje sirovina.

- Svaka prognoza je pogrešna prognoza - poručio je Trivić.

Region

Međunarodni monetarni fond snizio je procjenu rasta crnogorske ekonomije na sedam odsto, sa devet koliko je prognozirao u aprilu. Sa druge strane prognoze za Srbiju su bolje pa je MMF povećao prognozu rasta sa šest na 6,5 odsto. Rast BDP-a Hrvatske bi prema oktobarskom izvještaju trebalo da iznosi 6,4 odsto, a Sjeverne Makedonije četiri odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana