Miloš Grujić, direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS: Dividenda donijela najviše novca

Milijana Latinović
Miloš Grujić, direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS: Dividenda donijela najviše novca

Penzijski rezervni fond Republike Srpske (PREF) ostvario je u prvom polugodištu ove godine neto dobit od 5,06 miliona KM, što je skoro isti iznos kao u prvih šest mjeseci lani, istakao je u intervjuu za "Glas Srpske" direktor Društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić.

- Poslovni prihodi Fonda iznose 6,08 miliona KM, što je 6,65 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a najveći dio prihoda, 3,69 miliona, ostvaren je od dividende, što predstavlja povećanje od 11,75 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Prihodi od kamata su gotovo identični i iznose oko 2,4 miliona maraka - rekao je Grujić.

GLAS: Koliko iznosi ukupna imovina pod upravljanjem PREF-a?

GRUJIĆ: Ukupna imovina pod upravljanjem je 232,62 miliona KM, što predstavlja povećanje od 5,11 odsto u odnosu na isti period 2018. godine.

GLAS: Kakav rezultat očekujete do kraja godine?

GRUJIĆ: Važno je imati u vidu da ovi pokazatelji na kraju godine neće biti duplo veći. Na primjer, u prvoj polovini godine prodali smo naš paket u dva akcionarska društva, "Promet" Prnjavor i "Vitaminka" Banjaluka, dok smo u julu prodali paket u preduzećima "Put GP" Istočno Sarajevo, "Zrak-optoelektronika" Teslić i "Metalno" Zvornik. Rezultat će zavisiti od toga koje akcije i po kojim cijenama prodamo. Praksa je da na kraju godine u bilansu uspjeha PREF-a priznamo kao rashod preduzeća koja su tokom godine u procesu stečaja ili likvidacije i koja su imala neku vrijednost u negativnim revalorizacionim rezervama.

GLAS: Akcije kojih preduzeća uglavnom prodajete?

GRUJIĆ: Investiciona politika PREF-a je takva da smo prodavali akcije onih koji ne ostvaruju profit i ne isplaćuju dividendu, a taj novac smo uglavnom ulagali u obveznice, od kojih ostvarujemo prihode od kamata.

GLAS: Koliko ste novca od dividende ove godine isplatili osnivaču PREF-a Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje RS?

GRUJIĆ: Isplatili smo dividendu Fondu PIO od 5,08 miliona KM. Ovaj iznos smo uplatili u trezor RS i on će poslužiti za podršku sistemu obaveznog penzionog osiguranja. Nastojimo da povećamo iznos dividendi kako bismo stvorili još stabilniji i više profitabilan portfelj. Za osam i po godina poslovanja ostvarili smo profit u prosjeku od sedam miliona KM godišnje, a Fondu PIO isplatili smo oko 47 miliona KM dividende.

GLAS: Na realizaciju kojih ciljeva ćete se bazirati u idućem periodu?

GRUJIĆ: Dugoročni cilj PREF-a je ostvariti strukturu portfelja u kojem će dominantno učešće imati dužničke hartije od vrijednosti, instrumenti tržišta novca i depoziti kod banaka. Nastojimo da ulažemo u finansijske instrumente emitenata sa niskim rizikom koji donose prinos.

Dodatna penzija

GLAS: PREF je suosnivač Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom. Kakvo je poslovanje tog društva?

GRUJIĆ: Iz pozicije člana Upravnog odbora Društva mogu reći da on već sada ima nekoliko hiljada članova. Pri kraju su dogovori sa još nekoliko sindikata i velikih poslodavaca. Naime, od 1. januara 2020. godine će svi radnici čije se plate finansiraju iz budžeta Republike imati mogućnost štednje za dodatnu penziju i to je iskorak u smislu razvoja i promovisanja dobrovoljnog penzijskog sistema. Taj penzijski plan Vlade ne dira stečena prava i ne smanjuje platu zaposlenima u javnoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana