Metalska industrija - rijetki sektor sa pozitivnim obimom proizvodnje

Srna
Metalska industrija - rijetki sektor sa pozitivnim obimom proizvodnje

BANjALUKA - Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je danas Srni da je fizički obim proizvodnje metalske industrije Srpske u prošloj godini, kada je pad industrijske proizvodnje bio značajan u svim granama privrede, bio jedan od rijetkih koji je imao pozitivne vrijednost.


- To daje ohrabrenje da će takvo stanje u metalskom sektoru biti nastavljeno. Taj sektor je nosilac razvoja svakog društva, pa tako i privrede Srpske, ne umanjujući značaj ostalih grana industrije kao što su drvoprerada, tekstil, energetika - rekao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, posljednjih nekoliko godina pozitivan trend razvoja ima metalska industrija, koja se u Srpskoj, propašću velikih državnih sistema, počela razvijati od malih ili mikromalih preduzeća, da bi došla do toga da sada postoji veliki broj srednjih, pa čak i velikih preduzeća iz ove oblasti, koja već imaju sopstvene proizvode.

Ćorić je istakao da su mnoga preduzeća iz metalskog sektora, s ciljem praćenja svjetskih trendova i postizanja konkurentnosti, ušla u fazu tehnološkog osavremenjavanja.

- Ono što je u posljednje vrijeme evidentno je nedostatak kvalitetne radne snage zbog odlaska radnika u zemlje EU, kao i zbog toga što je prekinuta spona između obrazovnog sistema i privrede - naglasio je Ćorić.

On je ukazao da opasnost za metalski sektor može biti to što je već došlo do pada određenih narudžbi za auto-industriju, a neka preduzeća iz Republike Srpske indirektno rade za tu industriju, odnosno ne proizvode direktno dijelove vozila, već dijelove koji se dalje koriste u procesima proizvodnje i izrade.

- Već imamo slučajeva da su neke narudžbe iz Njemačke za ovi godinu pale i za 20 odsto, što može imati negativnih efekata za našu metalsku industriju - upozorio je Ćorić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana