“Maglić” će od mještana otkupljivati šumske plodove

Milijana Latinović
“Maglić” će od mještana otkupljivati šumske plodove

FOČA - Pogon za preradu gljiva, šumskih plodova i proizvodnju eteričnih ulja u koji je Šumsko gazdinstvo “Maglić” iz Foče uložilo oko milion maraka, danas će biti otvoren sa ciljem pomoći mještanima ovoga kraja koji sakupljaju blago prirode, a sve što prerade plasiraće na domaće i inostrano tržište.

Ispričao je to za “Glas Srpske” direktor ŠG “Maglić” Spomenko Stojanović, naglasivši da otvaranjem pogona gazdinstvo nema namjeru da ostvaruje ekstraprofit, već isključivo da pomogne mještanima.

- Naše preduzeće ne zavisi od toga. Poenta otvaranja pogona jeste da pomognemo narodu koji iz ljute nevolje sabira i sakuplja šumske plodove. To su uglavnom mještani koji su ostali bez posla u nekim propalim fabrikama, po cijele dane sakupljaju šumske plodove, a onda ih neki nakupci ucjenjuju i otkupljuju to sve po bagatelnoj cijeni - ispričao je Stojanović.

Istakao je da ih je sve to podstaklo da izgrade pogon i da po pravoj cijeni otkupljuju sve ono što se sakupi na području kojim gazduje ŠG “Maglić”. 

- Plan je da otkupimo sve što naši sugrađani sakupe, pošteno im platimo, a potom to preradimo, spakujemo i plasiramo na tržišta. Prerađivaćemo gljive i šumske plodove, a imamo i destilator eteričnih ulja od ljekovitog bilja - pojasnio je Stojanović.

Naglasio je da je gazdinstvo samostalno finansiralo ovaj projekat, bez kreditnog zaduživanja. Stojanović je kazao da će sve što prerade prodati na domaćem i inostranom tržištu i dodao da je za te proizvode veoma lako naći kupce.

Kazao je će u pogonu raditi zaposlenici ŠG “Maglić”, a ukoliko bude neophodno kada pogon počne s radom, raspisaće sistematizaciju da obezbijede neophodan kadar.

Gazdinstvo zapošljava 220 radnika, a kao i do sada, ističe Stojanović i ova godina bila je dobra u poslovnom smislu.

- Ako se radi i gazduje na pravi način onda je svaka godina dobra. Sramota je u šumarstvu biti u gubitku - naglasio je Stojanović i dodao da će i do kraja ove godine ako ne 100 odsto, onda u procentu većem od 95 odsto ispuniti plan proizvodnje.

Ovo gazdinstvo jedno je od rijetkih u Srpskoj koje je imalo pozitivan finansijski rezultat i u jeku pandemije virusa korona.

Maline

Spomenko Stojanović je rekao da su osim mašina za preradu obezbijedili i hladnjaču.

- Na taj način omogućićemo domaćim malinarima da nakon berbe kod nas deponuju malinu i čekaju povoljnu tržišnu cijenu, da ne traže hladnjače u FBiH, gdje to daleko skuplje plaćaju - ispričao je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana