Ljevnaić: Kapitalni projekti od velikog značaja za Pale i Jahorinu

Srna
Foto: Srna

PALE- Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić istakao je da mu je cilj da turiste što više približi Palama, a Pale Jahorini čime bi kompletno područje imalo koristi i svi bi bili na dobitku.

Govoreći o inicijativi da se renoviraju i adaptiraju devastirani turistički objekti na Palama, hoteli "Turist", "Panorama" i "Koran", te Studentski dom na Kalovitim brdima, koji su bili omiljeno mjesto okupljanja velikog broja ljudi, Ljevnaić je u intervjuu Srni naveo da oni sada predstavljaju samo ostatke iz perioda bivše Jugoslavije, te da bi se njihovim stavljanjem u funkciju značajno doprinijelo turističkoj ponudi ove lokalne zajednice i cijele Sarajevsko-romanijske regije.

Ljevanić je rekao da je pokrenuta inicijativu za prenošenje vlasništva nad ova četiri devastirana objekta sa Vlade Republike Srpske i opštine Pale na Olimpijski centar "Jahorina" i da bi nakon toga odmah počeli sa planiranjem i projektovanjem.

"Njihovim renoviranjem i adaptacijom, Pale bi postale mjesto sa više smještajnih kapaciteta i turista, čak do 15.000. Izgradnja svakog objekta je novo radno mjesto, nova investicija za Pale, a približavanje turista Palama, približavanje Pala Jahorini je u principu odluka kojom svi dobijaju", istakao je Ljevnaić.

Svaki renovirani ukras bio bi dio Pala

On je konstatovao da nije mali posao uložiti sredstva i ići u renoviranje ovih objekata, ali svaki od njih bi sutra bio ukras Pala.

Navodeći da je prvi korak prenos imovine, Ljevnaić je dodao da je svaki od ovih objekata priča za sebe i svaki treba da ima svoju ciljnu grupu.

"Nije skijanje samo za bogate, kako se priča. Sa pozicije direktora 'Olimpijskog centra' želim skijanje da približim svima. Ne smijemo graditi hotele samo sa četiri i pet zvjezdica, treba imati i domove za smještaj turista i skijaša, koji će biti uredni i čisti", pojasnio je on, dodavši da ne treba težiti samo luksuzu, već treba biti društveno odgovoran, svaki hotel prilagoditi ciljanoj grupi i omogućiti ljudima zimovanje.

Na ideju o adaptaciji ovih objekata, kaže Ljevnaić, došli su zbog velike potražnje za smještajnim kapacitetima na Jahorini, Palama i cijelom Istočnom Sarajevu.

"Upravo smo zbog toga došli na ideju da renoviramo i adaptiramo objekte i podignemo im vrijednost, te izgradimo gondolu od Pala do Jahorine, uz podršku Vlade Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Mnogo je argumenata zbog kojih ovu inicijativu treba podržati", naglasio je Ljevnaić, ističući da treba na Palama graditi i investrati, a u budućnosti razmisliti i zaustaviti gradnju na Jahorini.

On je naglasio da je iskoristio posjetu svojih prijatelja Srđana i Đorđa Đokovića Jahorini i zamolio ih da zajedno grade veliki teniski kamp i terene na Palama.

"Pale imaju idealne uslove za to, od nadmorske visine do blizine Jahorine, Sarjeva, aerodroma... Nekadašnji hotel 'Koran' je jedan od tih objekata koji već ima terene, samo ih treba renovirati, bazen, prostor... tako da bi na toj lokaciji napravili svjetsko čudo i svjetsku turističku destinaciju i kampove", istakao je Ljevnaić.

Pored četiri turistička objekta na području opštine Pale, direktor Olimpijskog centra "Jahorina" rekao je da su zainteresovani i za objekat nekadašnjeg hotela "Stambulčić", gdje bi napravili mini skijalište.

"Svaka ova investicija je dobra i stvara jednu potpunu vrijednost, daje zamajac privredi, zapošljava nove ljude, samo treba raditi. Mi sa našom vizijom i investicijama sigurno idemo u pravcu da će na ovom području svi biti zaposleni", naglasio je Ljevnaić.

Ljevnaić je istakao da bi menadžment Olimpijskog centra "Jahorina" uskoro trebao da preuzme upravljanje Andrićgradom u Višegradu, te da, uz podršku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, imaju jasan i spreman plan.

"Iskoristićemo Andrićgrad za uvezivanje Jahorine i Zlatibora i taj projekat smo nazvali 'čarobni prsten'. On obuhvata izgradnju nove marine na Drini, hotela sa pet zvjezdica, velikog akva-parka, spa centra, kupovinu luksuznog broda za vožnjom Drinom, te otvaranje srednje i više ugostiteljske škole", naglasio je Ljevnaić.

Prema njegovim riječima, pokrenuće i realizaciju projekta gondola od Perućca do Mitrovca na Tari čime bi Drina prvi put bila vezivno tkivo Srbije i Republike Srpske i maksimalno iskorištena za zajedničku saradnju.

On je konstatovao da su to sve značajni kapitalni projekti.

"Sve djeluje jednostavno, ali Olimpijski centar svaki detalj koji radi radi da bude najbolji. Ne radimo najbolje da se mjerimo sa regionom, nego radimo najbolje u datom momentu", istakao je Ljevnaić, dodavši da su za uspjeh u radu Olimpijskog centra "Jahorina" zaslužni svi zaposleni, te da je to sistem koji odlično funkcioniše, uz nemjerljivu podršku srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, Vlade Republike Srpske i Nadzornog odbora na čelu sa Nedeljkom Elekom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana