Lalić napušta Bobar banku

Marijana Miljić
Lalić napušta Bobar banku

Banjaluka - Stečajni upravnik bijeljinske Bobar banke Goran Lalić zatražio je od Okružnog privrednog suda u tom gradu da ga razriješi dužnosti.

Time bi ova propala banka po treći put mogla dobiti novog upravnika koji će nastaviti da vodi stečaj.

Lazo Đurđević prvi je vodio stečaj u Bobar banci i on je u septembru 2017. godine zatražio od suda da ga razriješi dužnosti. On je tada smijenjen i za stečajnog upravnika je imenovan Goran Lalić.

- Zatražio sam od suda da me razriješi dužnosti u utorak iz privatnih razloga. Sada je na njima da donesu odluku i da na moje mjesto imenuju nekoga drugog. Ništa drugo nije u pitanju. Stečaj u banci se sprovodi u skladu sa zakonom - rekao je Lalić.

Naglasio je da je već sada izvjesno da će stečaj u Bobar banci, koji je pokrenut 24. januara prošle godine, potrajati.

- Sve zavisi od sudskih sporova, kojih je oko 1.200. Ima onih sporova koje vodi banka, te onih koji su pokrenuti protiv banke. Kada će se i kako stečaj završiti, zavisi od tih parnica. Zakon kaže da stečaj treba da traje dvije godine, ali već je sada izvjesno da će on u bijeljinskoj banci biti produžen - naveo je Lalić.

On je naglasio da banka u skladu sa propisima organizuje i licitacije i prodaju imovine skoro svaki mjesec.

- Banka ima oko 21,6 miliona maraka na računu. Povjerioce interesuje samo isplata njihovih potraživanja - kazao je Lalić.

Agencija za bankarstvo RS je krajem novembra 2014. uvela prinudnu upravu u Bobar banku jer nije radila u skladu sa zakonom. Nepun mjesec kasnije Bobar banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut postupak njene likvidacije, da bi na kraju postala prva banka u RS koja je završila u stečaju. Nedugo nakon toga u stečaju je u Srpskoj završila još jedna banka - Banka Srpske, a za stečajnog upravnika imenovana je Mirjana Golić iz Gradiške koja je i dalje na toj funkciji.

Potraživanja od preduzeća

Bobar banka iz Bijeljine od pravnih lica potražuje oko 244,9 miliona KM, a naplata najvećeg dijela tih potraživanja je pod znakom pitanja jer su ona svrstana u najlošiju kategoriju. Tako se u E kategoriji nalaze dužnici čiji krediti zajedno iznose 230,5 miliona KM i čija je naplata sporna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana