Krupnim koracima ka modernoj upravi

Anita Janković Rečević
Krupnim koracima ka modernoj upravi

BANjALUKA - Kako bi poreskim obveznicima olakšala izvršenje obaveza, ali i uštedjela vrijeme i smanjila troškove, Poreska uprava RS omogućila je od ove godine elektronsko podnošenje svih poreskih prijava, čime je napravljen veliki iskorak na polju digitalizacije poslovanja ove institucije.

U Poreskoj upravi RS ističu da se u vezi sa pitanjem procesa digitalizacije svrstavaju među lidere u regionu, naglasivši da nastoje nagli rast i razvoj informacionih tehnologija pratiti u kontinuitetu, kako usavršavanjem stručnog kadra, tako i razvojem informacione infrastrukture, a sve sa ciljem da stvore još bolje uslove za dalje unapređenje elektronskih servisa.

Naglašavaju da na ovom poslu rade već nekoliko godina, te da su postepeno uvodili mogućnost elektronskog podnošenja jedne po jedne poreske prijave, da bi od kraja aprila omogućavanjem elektronskog podnošenja godišnje poreske prijave za porez na dohodak - obrazac 1004, došli u situaciju da omoguće elektronsko podnošenje svih poreskih prijava.

- Poreski obveznici imaju mogućnost da sa radnog mjesta ili od kuće podnesu poreske prijave, te izbjegnu dolazak na šaltere Uprave. Svoje obaveze sada mogu izvršiti “jednostavno i bez čekanja”, što je i slogan naše promotivne medijske kampanje koju provodimo s ciljem promocije e-usluga i podizanja svijesti o prednostima koje donosi elektronsko poslovanje - rekli su u Poreskoj upravi RS i dodali da uvođenjem e-usluga štede vrijeme i smanjuju troškove obveznicima. Naglašavaju da se time smanjuju i troškovi poslovanja same Uprave, a sprečava se i čekanje u redovima.  

- Elektronsko podnošenje prijava doprinosi povećanju efikasnosti rada, boljem upravljanju procesima i resursima i povećava tačnost i pouzdanost evidencija o prijavljenim porezima - istakao je direktor Poreske uprave RS Goran Maričić i dodao da obveznici koji podnose prijave elektronski imaju mogućnost da isprate u kojoj fazi se nalazi njihova poslata prijava.

Maričić naglašava da su postupci podnošenja prijava relativno jednostavni i da postoje instrukcije za njihovo popunjavanje, a u slučaju bilo kakvih poteškoća obveznicima je na raspolaganju tehnička podrška Uprave.

- Osim što obveznici ne moraju dolaziti na šaltere, te jednostavno provjeriti status svoje prijave, uvođenje e-usluga donosi niz drugih prednosti. Nema potrebe za gomilanjem papirne arhive, ni kod obveznika, ni u Poreskoj upravi RS, jer se ti dokumenti čuvaju u elektronskom obliku. To je ušteda i u prostoru i u papiru. Takođe, prijava se elektronski može poslati u bilo koje vrijeme, dok su građani kod fizičkog oblika predaje ograničeni radnim vremenom Uprave, a eliminišu se i gužve - kazao je Maričić.

Koliko će ovim posao Poreske uprave RS biti ubrzan i olakšan govori i podatak da na godišnjem nivou ovoj instituciju bude podneseno, u prosjeku oko 1,6 miliona prijava.

- Na mjesečnom nivou se u prosjeku podnese oko 140.000 prijava. To govori o značaju uvođenja e-usluga - rekao je Maričić.

Obrasci

U Poreskoj upravi ističu da poreski obveznici registrovani za e-usluge elektronskim putem mogu podnositi  sve prijave počevši od 1002 - mjesečne prijave poreza po odbitku, 1101 - godišnje poreske prijave za porez na dobit, 1104 - akontacije poreza na dobit, GPO 11 - godišnje prijave poreza po odbitku, PKT - godišnje prijave kontrolisanih transakcija, KT - poreske prijave za komunalnu taksu, PP-ON - poreske prijave za ostale naknade, GRT - poreska prijava za posebnu republičku taksu, te BT - prijave za boravišnu taksu. Omogućeno je i elektronsko podnošenje poreske prijave za malog preduzetnika - obrazac 1007, akontacija poreza na dohodak, obrazac - 1008, te već pomenute godišnje poreske prijave poreza na dohodak - obrazac 1004.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana