Kraće radno vrijeme daleko od RS

Anita Janković Rečević
Kraće radno vrijeme daleko od RS

BANjALUKA - Model skraćivanja radnog vremena kojem pribjegavaju mnoge svjetske kompanije s ciljem motivacije radnika i povećanja njihove produktivnosti miljama je daleko od Republike Srpske jer domaći poslodavci ni ne razmišljaju o tim potezima.

Jedna globalna studija pokazala je da 79 odsto radnika pati od blagog, umjerenog ili jakog izgaranja koje smanjuje njihovu produktivnost jer je u današnjem svijetu informacionog preopterećenja osam sati stalnog fokusa iz dana u dan, iz sedmice u sedmicu previše za zaposlene. 

Svjetski stručnjaci smatraju da je mnoge poslove poput programiranja, grafičkog dizajniranja, rada u tvornici, restoranu, kol centru i trgovini nemoguće obavljati osam sati dnevno sa istom koncentracijom, zbog čega mnoge kompanije sprovode eksperimentalna skraćivanja radnog vremena. Tako je kompanija “Majkrosoft” u Japanu eksperimentisala sa radnom sedmicom od četiri dana, gdje je njihovih 2.300 radnika uz vikend imalo slobodan i petak. Ispostavilo se da je to odličan potez jer je produktivnost zaposlenih porasla za čak 40 odsto. Slične modele primijenile su i druge kompanije, dok je Švedska eksperimentisala sa šestočasovnim radnim vremenom, što je dalo zadovoljavajuće rezultate. 

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić tvrdi da u Srpskoj nijedno privredno društvo ne razmišlja o skraćivanju radnog vremena.

- Srpska i BiH su svjetlosnim godinama daleko od svjetskih kompanija koje su pribjegle smanjivanju radnih sati jer su uvidjele da radnici rade pod pritiskom. Takvi poslodavci su samo na dobitku jer su njihovi zaposleni motivisani, nasmijani, inovativni i visokoproduktivni. Kod nas u pojedinim preduzećima radna sedmica traje 50 časova, a ne 40, kako je propisano - rekla je Mišićeva i dodala da je u RS jedina novina to što pojedine firme uvode takozvano “klizno” radno vrijeme.

Ona je istakla da je Savez sindikata lani pokušavao da pokrene priču o kraćem radnom vremenu za pojedine djelatnosti, ali da ta ideja nije naišla na prihvatanje poslovne zajednice.

- Iako je to moguće uraditi tako da svi budu zadovoljni, naši privrednici su ocijenili da taj proces mnogo košta. Oni razmišljaju na način da sebi zgrnu što više novca i da se da ta dobit nimalo ne preliva u džepove radnika - kategorična je Mišićeva.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić smatra da u Srpskoj nema osnova za skraćivanje radnog vremena jer bi se to negativno odrazilo na BDP, čije stope ni sada, kako kaže, nisu za pohvalu.

- Imajući u vidu ukupnu razvijenost naše ekonomije, nije bilo priče o skraćivanju radnog vremena koje je u zapadnim zemljama osam sati plus pauza za topli obrok, dok je kod nas u osam sati rada ukalkulisana i pauza, tako da naši radnici u suštini rade sedam i po sati. Nešto drugačija situacija je u sektoru građevine, gdje se tokom sezone radi po deset sati, ali su zimski dani neradni - rekao je Račić.
 

Odlasci

Ranka Mišić kaže da je položaj radnika u domaćim preduzećima razlog masovnog odlaska u inostranstvo.

- U pojedinim preduzećima gdje su poslovi normirani, onog momenta kada radnik dostigne normu, ona se automatski povećava jer poslodavci ne žele da vide granice ljudi koje zapošljavaju. Kada se tome dodaju i niske plate, ne treba da čudi masovan odlazak - ocijenila je Mišićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana