“Kosmos” u minusu pola miliona KM

Milijana Latinović
“Kosmos” u minusu pola miliona KM

BANjALUKA - Vazduhoplovni zavod “Kosmos” iz Banjaluke na polugodištu je ostvario minus od pola miliona maraka, a uprkos poteškoćama koje je izazvala epidemija virusa korona u upravi ovog preduzeća uzdaju se u nastavak saradnje sa Srbijom što bi im na kraju godine trebalo da donese zaradu.

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor “Kosmosa” Dušan Vještica dodavši da je to preduzeće i proteklih godina na polugodištu iskazivalo gubitke, ali da je rezultat na kraju godine bio pozitivan.

- Austrijska i njemačka tržišta tek se bude. Ugovor za treća tržišta imamo preko firme “Jugoimport SDPR”, vrijednosti oko 1,5 miliona maraka, a koji se nije mogao realizovati u prethodnom periodu zbog korone. Treća stvar koja je uticala na negativno poslovanje jeste ugovor sa Srbijom koji je bio dogovoren ali još nije potpisan zbog pandemije, tako da u narednih desetak dana očekujemo da to bude riješeno - pojasnio je Vještica, dodavši da to preduzeće za Srbiju radi sisteme protivvazdušne odbrane što je i glavna djelatnost “Kosmosa”, te da je vrijednost tih ugovora godišnje oko 2,2 miliona maraka.

Osim toga, dodao je, “Kosmos” je spreman i za dalju realizaciju posla sa ruskom kompanijom “Kret”.

- Napravili smo prototipove filtera za prečišćavanje i imamo riješena tehnička pitanja. Ono što nam nedostaje su njihovi softveri, a Rusi su sada spriječeni da dođu tako da zbog toga ta priča stoji - rekao je Vještica.

Govoreći o odluci Vlade RS da “Kosmosu” bude skinuta hipoteka Poreske uprave, Vještica je pojasnio da je planom restrukturiranja Okružni privredni sud odredio koji objekti i prostori čine neperspektivnu imovinu preduzeća, u šta se svrstava i stari objekat mašinske izrade. Dodao je da prema odluci Suda do konačne naplate potraživanja založno pravo ima Investiciono-razvojna banka (IRB) i Poreska uprava RS, za dug koji je nastao mnogo godina ranije.

- Rješavajući plan restrukturiranja “Kosmos” iz prodaje dijela neperspektivne imovine uredno izmiruje obaveze prema IRB-u po starom kreditu. Izmirujući obaveze prema Poreskoj upravi trenutno smo u pretplati nekoliko rata, a odlukom Suda dozvoljeno je da hipotekarni povjerilac može skinuti hipoteku u korist privrednog društva u trenutku kada se obaveze prema njemu redovno izmiruju ili se izmiruju unaprijed, kao što mi to radimo - pojasnio je Vještica i dodao da će nakon što prodaju tu imovinu polovinu novca isplatiti IRB-u, a polovinu će “Kosmos” iskoristiti za svoje poslovanje.

Plan restrukturiranja “Kosmosa” otvoren je 2016. godine.

- Naslijedili smo 25 miliona obaveza i do danas servisirali osam miliona iz proteklog perioda i servisiramo sve svoje obaveze iz redovnog poslovanja - rekao je Vještica.

Zaposleni

Dušan Vještica je rekao da je u “Kosmosu” trenutno 130 stalno zaposlenih te da je dvadesetak radnika angažovano na ugovor o djelu.

- Kasnimo sa isplatom tri plate, jer nismo uspjeli na vrijeme naplatiti obaveze iz prethodnog perioda od kupaca za koje smo radili. Naši kupci su takođe pogođeni pandemijom, planirani prihod nije stigao na vrijeme, ali očekujemo to ovih dana - rekao je Vještica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana