Košarac, Satler: Podržati BiH da dobije status izvoznika crvenog mesa u zemlje unije

Srna
Košarac, Satler: Podržati BiH da dobije status izvoznika crvenog mesa u zemlje unije

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac zatražio je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom o saniranju posljedica pandemije kovida-19 na privredu u BiH podršku u razmatranju mogućnosti da BiH dobije status zemlje izvoznice svježeg junećeg i telećeg mesa u zemlje članice EU.

Košarac je informisao Satlera o potrebi za dodatnim angažmanom u spoljnotrgovinskom prometu crvenog mesa s obzirom na ostvarene viškove u proizvodnji i smanjeni unutrašnji konzum u BiH usljed epidemije virusa korona.

Satler je izrazio opredjeljenje da se razmotri podrška u skladu sa definisanim procedurama i praksama zemalja regiona, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Na sastanku je razgovarano o pomoći i oporavku turizma, budući da je ovaj sektor najviše pogođen pandemijom kovida-19.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o projektima koje EU realizuje s ciljem podrške domaćem turističkom sektoru, te konstatovali da je ova privredna grana od izuzetne važnosti za lokalni razvoj, posebno nakon epidemije virusa korona.

Satler je istakao važnost izrade strategije turizma na nivou cijele zemlje, koja bi omogućila korištenje sredstava EU za ovaj sektor.

Sastanak Košarca i Satlera u sjedištu Delegacije EU u BiH uslijedio je nakon sastanka i potpisivanja memoranduma o saradnji na Projektu biciklističke staze Sarajevo-Pale, kojem su prisustvovali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, načelnici opština Pale i Istočni Stari Grad Boško Jugović i Bojo Gašanović, te predstavnik sarajevske opštine Stari Grad.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana