Košarac: Ove godine izvezeno preko milijardu KM električne energije

Srna
Košarac: Ove godine izvezeno preko milijardu KM električne energije

TREBINjE - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je ove godine u bilansu spoljnotrgovinske razmjene izvezeno 1,072 milijarde KM električne energije i istakao da to govori da su bile dominantne i ispravne politike Republike Srpske kojim su definisana rješenja usmjerena na razvoj energetike.

Košarac je novinarima u Trebinju gdje se održava Samit energetike rekao da je Republika Srpska adekvatnim strategijama i odlukama prihvatila da svoje kretanje kreira kroz energetske i standarde energetske zajednice.

“U tom kontekstu je naš zajednički napor da očuvamo energetski subjektivitet Republike Srpske, da ona bude vidljiva i da se njeni interesi štite kroz određena rješenja koja će se donositi na zajedničkom nivou”, naglasio je Košarac.

On je istakao da BiH ima međunarodno potpisane ugovore koji se odnose na uspostavljanje energetske zajednice i naglasio da su svi svjesni činjenice da se domaći pravni okvir mora prilagoditi evropskim standardima.

Košarac je napomenuo da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara ima koordinišuću ulogu u tome i da će biti potpuno posvećeni stavovima i zaključcima vlade Republike Srpske i Federacije BiH.

On je rekao da su Trebinje i Republika Srpska mapirani kao mjesta gdje se donose savremene energetske politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana