Komšije pazarile duplo manje robe

Milijana Latinović
Komšije pazarile duplo manje robe

BANjALUKA - Pandemija virusa korona stala je na put kupcima iz regiona koji su godinama pazarili robu u BiH, što potvrđuje i podatak Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) da je za deset mjeseci ove godine strancima odobren povrat 8,34 miliona maraka na ime PDV-a, što je skoro duplo manje u odnosu na isti period lani.

Prema podacima UIO, stranci su od januara do kraja oktobra ove godine širom zemlje pazarili robu vrijednu 57,4 miliona maraka, a sudeći prema pristiglim zahtjevima za povrat poreza, najviše inostranih kupaca u BiH bilo je iz Hrvatske i Srbije.

- Ukupan broj zahtjeva za povrat PDV-a u deset mjeseci ove godine iznosio 193.012 - naveli su u UIO.

Prema njihovim podacima, najviše zahtjeva za povrat PDV-a u ovoj godini bilo je na graničnim prelazima Orašje, Uvac, Hukića Brdo, Brčko i Šepak. 

U UIO navode za “Glas Srpske” da je za deset mjeseci prošle godine zaprimljeno 345.040 zahtjeva za povrat PDV-a.

- Ukupna vrijednost dobara koja su kupljena i iznesena van carinskog područja BiH iznosila je 107,46 miliona KM, dok je zahtijevani povrat PDV-a bio 15,61 milion KM - naveli su u UIO.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović kaže za “Glas Srpske” da je na domaćem tržištu očigledno potrošnja smanjena.

- Korona kriza je smanjila potrošnju i što vrijeme više odmiče građani iz straha od neizvjesnosti čuvaju novac i kupuju samo koliko moraju. Ne čudi što je kupaca iz okruženja bilo malo, jer su jedno vrijeme granice bile zatvorene, prelasci otežani. Zbog svega toga logično je da je i iznos koji su zatražili inostrani kupci na ime PDV-a prepolovljen - rekao je Marjanović.

Zahtjev za povrat PDV-a podnosi se na obrascu “PDV-SL-2” koji na zahtjev kupca, odnosno stranog državljanina, popunjava prodavac u tri primjerka, od kojih original i jednu kopiju daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji.Stranac koji je obavio kupovinu u BiH obavezan je pri napuštanju carinskog područja dati carinskoj službi na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac “PDV-SL-2” u originalu. Kupcu se zahtjev za povrat PDV-a odobrava ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrazac “PDV-SL-2”, ovjeren od strane Carinske službe, prodavcu od koga je roba kupljena, a ukupna vrijednost robe sa PDV-om treba da bude veća od 100 KM.

Alkohol i duvan

Pravo na povrat PDV-a imaju fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH i to na dobra koja kupe u našoj zemlji i ista iznesu izvan carinskog područja BiH. Pravo na povrat PDV-a se ne odnosi na iznesena mineralna ulja, alkohol i prerađevine od duvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana