Kompanija cargo-partner Sarajevo: Transport eteričnih ulja izazovan posao razrađen do najsitnijih detalja

GS
Kompanija cargo-partner Sarajevo: Transport eteričnih ulja izazovan posao razrađen do najsitnijih detalja

SARAJEVO- Izvoz eteričnih ulja, ponajviše smilja, bosilja i lavande je u posljednjih nekoliko godina doživio veliku ekspanziju, a kako se ova ulja u transportu tretiraju kao opasne materije, za transport ovakvih pošiljki postoje striktne procedure koje se moraju poštovati do najsitnijih detalja u svim vidovima transporta.

Iz tog razloga, transport opasnih materija predstavlja izazov za sve učesnike u lancu snabdijevanja, a naročito za pružaoce transportnih usluga. S obzirom na to da su količine eteričnih ulja koje se otpremaju relativno male, a sam proizvod ima veliku vrijednost - najčešće se transportuju vazdušnim putem.

U međunarodnoj transportnoj kompaniji cargo-partner Sarajevo pojašnjavaju da je za obavljanje ovog posla prije svega potreban  sertifikat  IATA DGR - International Air Transport Association Dangerous Goods regulation, koji je krovni dokument na globalnom nivou kada je u pitanju bezbjedan transport opasnih roba."

Preduslov za transportnu kompaniju jeste da bude registrovana za ovu vrstu usluge, odnosno da je njeno osoblje sertifikovano i obučeno za rukovanje opasnim  materijama.

- „Istovremeno, proizvođač / pošiljalac je u obavezi obezbijediti MSDS (Material Safety Data Sheet) koji izdaje ovlašćena laboratorija nakon obavljenih neophodnih analiza. To je tehnički dokument koji sadrži sve relevantne informacije u vezi sa supstancom koja se transportuje i zapravo, definiše nivo opasnosti za čovjeka i okolinu- kaže direktor cargo-partnera Sanjin Hamidović,.

Prilikom pripreme pošiljke eteričnog ulja za transport, posebna pažnja se posvećuje pakovanju. Instrukcije za pakovanje se nalaze u sklopu MSDS -a, a postupak smije vršiti isključivo sertifikovana osoba.

Hamidović pojašnjava da je proces pakovanja opasnih materija veoma osjetljiv segment i zahtijeva da mu se posveti velika pažnja, jer direktno utiče na bezbjednosni aspekt transporta.

- Tom prilikom je potrebno izabrati kvalitetnu ambalažu sa unaprijed testiranim performansama. Cargo - partner za spoljno pakovanje pošiljki eteričnih ulja koristi sertifikovanu i atestiranu opremu za pakovanje i zaštitni materijal od renomiranih evropskih proizvođača ovakve vrste proizvoda, a pakovanje se prilagođava količini koja se transportuje – kažu u ovoj kompaniji.

Da bi pošiljka imala status ispravno upakovane, svaka kutija zahtijeva obilježavanje prema IATA DGR odgovarajućim naljepnicama, u zavisnosti od  klase opasnosti.

- Po završetku procesa pakovanja, izrađujemo transportnu dokumentaciju, koja predstavlja jasnu instrukciju svim učesnicima u lancu prihvata, manipulacije i transporta opasnih materija - poručuje Hamidović.

Inače, glavni razlog zbog kojeg se eterična ulja svrstavaju u kategoriju opasnih materija jeste niska tačka zapaljivosti - neka od ulja se mogu zapaliti čak na temperaturi od 50  stepeni Celzijusovih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana