Klik otkriva privrednike koji izbjegavaju porez

Danijela Bajić
Klik otkriva privrednike koji izbjegavaju porez

BANjALUKA - Poreski obveznici u BiH, njih oko 45.000, imaju rok do 20. februara da Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dostave elektronske evidencije o svim isporukama i nabavkama u januaru, u skladu sa novim načinom komunikacije koji omogućava lakše i brže otkrivanje privrednika koji izbjegavaju plaćanje poreza.

Elektronsko dostavljanje knjige ulaznih i izlaznih računa privrednicima je na raspolaganju od lani, ali je, kako su naglasili u UIO, od ove godine to postala obaveza za sve poreske obveznike.

Prema riječima načelnika Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratka Kovačevića, do 20. februara svi obveznici indirektnih poreza moraju uskladiti svoje elektronske verzije knjige ulaznih računa (KUF) i knjige izlaznih računa (KIF) i dostaviti ih putem portala “e-Porezi”.

Ova novina će, istakao je on, omogućiti da buduće kontrole budu tačno fokusirane na određena preduzeća i fakture.

- Kada svaki obveznik elektronski dostavi svoj KUF i KIF, jednostavnim upoređivanjem dokumenata provjeravaćemo da li je određeni račun za koji je jedan obveznik izvršio odbitak ulaznog PDV-a i prikazao ga u svom KUF-u, ujedno kod drugog obveznika prikazan u KIF-u, i to tako da je za taj promet robe ili usluga uredno obračunat i plaćen PDV - pojasnio je Kovačević.

Sve fakture koje budu “iskakale” biće, naglašava on, predmet provjera i kontrola.

- Ovo je svakako još jedan korak naprijed u smislu lakšeg i boljeg sistema kontrola, otkrivanja određenih nepravilnosti na vrijeme, te fokusiranja kontrolnih aktivnosti na one obveznike gdje je to zaista i potrebno. S druge strane, kod obveznika gdje sve bude uredno biće smanjenje i kontrolne aktivnosti - istakao je Kovačević.

Računovođe ističu da će ovaj način komunikacije sa UIO svima olakšati posao.

- Svi zajedno imali smo sasvim dovoljno vremena da se spremimo za prelazak na novi način komunikacije. Edukacije smo tokom prošle godine zbog virusa korona prošli putem vebinara - rekla je direktorica društva za računovodstvene poslove “Delta biro” u Banjaluci Sanda Stanković.

Prema njenim riječima, prošle godine, kada je elektronsko dostavljanje pomenutih podataka bilo na dobrovoljnoj bazi, evidenciju o isporukama i nabavkama uglavnom su dostavljale veće kompanije.

Siva ekonomija

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da pozdravlja svaku mjeru čiji je cilj smanjenje sive ekonomije.

- Na primjer, neki ugostitelj kupi sok u prodavnici i onda ga prodaje kod sebe i ne prijavljuje promet. To više neće moći tako - kazao je Trivić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana