Korona šalje gotovinu u zaborav

Milijana Latinović
Korona šalje gotovinu u zaborav

BANjALUKA - Bezgotovinsko plaćanje i u BiH postaje sve popularnije što potvrđuje podatak da je u prošloj godini povećan broj aktivnih kartica, vrijednosti i broja transakcija, a kroz ovaj sistem poslovanja lani je “prošlo” više od 11,5 milijardi maraka.

Prema podacima u izvještaju “Kartičarstvo u BiH u 2020. godini” koji je objavila Centralna banka BiH, ukupan broj aktivnih kartica lani je iznosio 2.170.556 i veći je za 31.952 kartice u odnosu na 2019. godinu.

- Najzastupljenije su debitne, a potom kreditne i kartice s odgođenim plaćanjem - navedeno je u izvještaju.

Osim toga, istaknuto je i da je u prošloj godini bio prisutan trend porasta vrijednosti i broja kartičnih transakcija. Tako je u 2020. godini realizovano kartičnih transakcija u vrijednosti od 11,535 milijardi maraka, od čega je većina 71 odsto obavljena na bankomatima (ATM uređaji), 28 odsto putem POS uređaja, a svega jedan odsto putem interneta.

Poređenja radi, vrijednost kartičnih transakcija u 2019. godini iznosila je 11,166 milijardi maraka.

Izvješaj pokazuje da je lani došlo i do povećanja broja transakcija u odnosu na 2019. godinu te je ukupan broj transakcija iznosio 113,5 miliona maraka.

- Prosječna vrijednost jedne transakcije bila je 102 KM i manja je u odnosu na 2019. godinu za 14 KM. Prosječni godišnji promet po jednoj kartici lani je iznosio 5.314 KM i veći je za 92 KM u odnosu na godinu ranije - stoji u izvještaju.

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da banke konstantno rade na uvođenju većeg broja ATM i POS uređaja, pa je lani bilo instalirano ukupno 1.627 bankomata i 30.371 POS uređaja.

Ekonomisti ističu da je pandemija virusa korona u najvećoj mjeri podstakla stanovništvo da mijenja navike kada je riječ o načinu plaćanja roba i usluga.

- Prije pandemije udio bezgotovinskih transakcija kod nas nije bio ni blizu prosjeka zapadnih zemalja gdje se čak razmišlja i o potpunom ukidanju gotovine. Novac kakav poznajemo još iz vremena Feničana, metalni i papirni, polako će nestajati. Pojavom pandemije i kod nas je preporučeno bezgotovinsko plaćanje zbog izbjegavanja socijalnog kontakta, a razvija se i onlajn trgovina zbog “zaključavanja” - rekao je za “Glas Srpske” ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Iako je tempo rasta bezgotovinskog plaćanja kod nas i dalje daleko od svjetskog prosjeka, ističe Ljuboja, u budućnosti se može očekivati da gotovina polako nestaje.

- Doći će do toga da se transakcije obavljaju isključivo karticama, mobilnim telefonima ili na neki drugi savremeni način. Kod nas prostora za rast bezgotovinskog sistema plaćanja ima mnogo - istakao je Ljuboja. Naglasio je da dolaskom novih generacija koje su digitalno osviještene i koje su u potpunosti digitalizovane u svim sferama života, za razliku od nekih starijih, navike će se potpuno promijeniti, a plaćanje robe i usluga preseliće u potpuno novu dimenziju.

Elektronsko bankarstvo

Prema podacima Centralne banke BiH usluge elektronskog bankarstva u 2020. godini nudile su 23 banke u BiH. Naveli su da je izražen trend povećanja broja klijenata koji koriste ove usluge, te je tako ovom vrstom usluge bio obuhvaćen ukupno 956.601 subjekat, od čega 76.994 pravnih i 879.607 fizičkih lica.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana