Kapital bez dividende zarobljen

Anita Janković Rečević
Kapital bez dividende zarobljen

BANjALUKA - Investiciono razvojna banka RS (IRBRS) i Društvo za upravljanje penzijskim rezervnim fondom (PREF) organizuju prodaju paketa akcija u 63 preduzeća čija je vrijednost 12,48 miliona maraka.

Oglas o prodaji akcija objavljen je juče u “Glasu Srpske”, a zainteresovanim kupcima ponuđena su dva paketa. U prvom paketu riječ je o vlasničkom udjelu u 33 preduzeća koja zajednički prodaju IRBRS i PREF, a njihova vrijednost iznosi 5,36 miliona maraka. Drugu prodaju PREF organizuje samostalno i na dobošu su akcije čija vrijednost iznosi 7,11 miliona KM, u 30 privrednih društava.

Među ponuđenim su, između ostalih, akcije “Gradske toplane Doboj”, prijedorske Tvornice za obradu metala eksplozijom, Veterinarskog stočarskog fonda Banjaluka, zatim preduzeća “Kozaraprevoz” iz Novog Grada, gradiškog i bilećkog “Vodovoda”, te “Snjisslion industrije alata” Trebinje. Prodaja će se održati na Banjalučkoj berzi unošenjem grupnih naloga “sve ili ništa” od 5. oktobra do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 19. oktobra ove godine.

U IRBRS kažu da je prodaja akcija iz portfelja Fonda za restituciju njihova redovna aktivnost koja za cilj ima restrukturiranje kapitala.

- Riječ je o prodaji, prije svega, akcija onih društava koja ne isplaćuju dividende, ali takođe i društava čija vrijednost akcija iz godine u godinu opada, zbog loših rezultata poslovanja. Sredstva dobijena prodajom takvih akcija usmjeravaju se u kupovinu hartija od vrijednosti koje donose fondu stabilne prinose, a najčešće su u pitanju dužničke hartije od vrijednosti kao što su državne, municipalne i hipotekarne korporativne obveznice - rekli su za “Glas” u IRBRS.

Dodali su da su u posljednje tri godine prodali pakete akcija u ukupno 22 društva, od čega je pomenuti fond ostvario priliv od 1,552 miliona KM.

U IRBRS navode da su prilikom svakog iznošenja na berzu prodavali određeni broj paketa akcija te da isto očekuju i sada.

- Zajedno sa PREF-om nastojimo da prilikom svakog iznošenja oprezno utvrdimo početnu prodajnu cijenu, naročito imajući u vidu da je u većini društava čije akcije se nude na prodaju već ustanovljena vlasnička struktura u kojoj dominira jedan većinski vlasnik. Navedeno podrazumijeva da je interes za kupovinu takvih akcija znatno manji te da se i prodaji mora pristupiti sa većom pažnjom - pojasnili su u IRBRS.

Direktor PREF-a Miloš Grujić navodi za “Glas” da prodajom akcija u preduzećima koja ne isplaćuju dividende nastoje osloboditi sredstva koja mogu uložiti u druge oblike imovine.

- Riječ je o preduzećima od kojih ne očekujemo isplatu dividende i bili bi zadovoljni ako bi ih prodali po navedenim cijenama - pojasnio je Grujić.

Cijene

Miloš Grujić objašnjava da prodaja po nalogu “sve ili ništa” znači da prodaju kompletan paket akcija koje imaju u navedenim preduzećima.

- U prodaji paketa koji PREF organizuje samostalno cijene smo povećali možda malo iznad tržišnih - istakao je Grujić. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana