"Jumko" šije punom parom

Milijana Latinović
"Jumko" šije punom parom

DRVAR - Tekstilni pogon "Jumka" za dvije godine preporodio je Drvar, a uprkos pandemiji virusa korona vrijedne žene imaju pune ruke posla i ovih dana šiju opremu za vojne bolnice i "Pošte Republike Srbije", a uskoro bi tim male fabrike trebalo da bude ojačan sa još tridesetak radnika.

Rekao je to za "Glas Srpske" šef proizvodnje u pogonu vranjanske fabrike u Drvaru Dragan Pavlović, dodavši da u "Jumku" trenutno radi 87 radnika te da su u planu zapošljavanja u najskorije vrijeme.

- Za dve godine, od kada je otvoren pogon, zbog korone nismo radili svega pet dana. U jednom periodu radili smo u dve smene da bi poštovali epidemiološke mere. Trenutno radi jedna smena. Posla ima i mi tu krizu sa nedostatkom materijala i poskupljenjem transporta nismo osetili - rekao je Pavlović.

Naglasio je da imaju pune ruke posla za narednih mjesec i po dana, a da bi im uskoro trebalo da stignu i nove narudžbe.

Plate isplaćuju redovno, a kao i svuda, ističe Pavlović, ima zadovoljnih i manje zadovoljnih radnika.

- Ne mogu svi imati istu platu. Nekada su razlike između najviših i najnižih plata bile 30 maraka. U poslednje vreme smo to korigovali pa je ta razlika sada oko stotinak maraka. Prekovremeni rad je plaćen. Radnici su zadovoljniji, radi se bolje i kvalitetnije - kazao je Pavlović.

Vranjanac porijeklom, sa osmijehom dodaje da bez Drvara ne može.

- Ja sam veći Drvarčanin i od meštana - sa osmijehom kaže Pavlović.

Načelnica Drvara Dušica Runić rekla je za "Glas" da desetine žena ostvaruju egzistenciju zahvaljujući "Jumku".

- Probni period je prošao, uprava je zadovoljna radnom snagom, posla imaju dovoljno i njihov cilj je da se šire i nadam se da će uskoro biti otvorena i nova radna mjesta. Skoro stotinu porodica živi zahvaljujući ovom pogonu - kazala je Runićeva, naglasivši da je ova fabrika velika podrška razvoju Drvara.

Pogon fabrike "Jumko" iz Vranja u Drvaru su 29. januara 2020. godine zvanično otvorili predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijer Srpske Radovan Višković. Za izgradnju ovog tekstilnog pogona Vlada Srbije izdvojila je 500.000 evra.

Poslovna zona

Pogon "Jumka" u Drva smješten je u rekonstruisanom objektu nekadašnje pekare u Poslovnoj zoni "Mlin".

Radnice koje danas u ovoj fabrici proizvode tkaninu, trikotažu i konfekciju za rad su pripremali tehničari, inženjeri i tehnolozi iz vranjanske fabrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana