Javni sektor jači za 2.242, a privatni za tek 36 radnika

Dragana Orlović
Javni sektor jači za 2.242, a privatni za tek 36 radnika

BANjALUKA - Ukupan broj zaposlenih u Republici Srpskoj u prvom kvartalu ove godine bio je neznatno veći u odnosu na isti period lani, ali najnoviji statistički podaci ukazuju da je najviše novih radnih mjesta otvoreno u javnom sektoru.

U Srpskoj je na kraju marta bilo 275.358 zaposlenih, od kojih 81.269 u državnim institucijama i preduzećima, što je, kako pokazuju evidencije Zavoda za statistiku RS, za 2.242 više nego u istom periodu lani. S druge strane, kada je riječ o privatnom sektoru, na kraju prvog tromjesečja bilo je 162.712 radnika, što je tek za 36 više nego lani. Broj radnika u zadružnim preduzećima, kako pokazuju evidencije zavoda, stagnira, dok ih je u mješovitim preduzećima evidentirano 1.979 manje nego prošle godine.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da mješovitim preduzećima pripada “Elektroprivreda RS”, gdje je veliki broj radnika dobio otpremnine.

- Većina je našla novi posao i to uglavnom u javnom sektoru. I dalje je prisutan negativan trend prekomjernog zapošljavanja u javnom sektoru, gdje je ionako godinama prisutan višak radnika, čime se svima šalje pogrešna poruka, a posebno onima koji tek završavaju školovanje - istakao je Trivić. On kaže da je ipak potrebno pozitivno posmatrati svaki, pa i minimalan porast broja radnika u privatnom sektoru.

- I pored korone imamo barem taj minimalni rast broja zaposlenih, što je posebno ohrabrujuće u ovom teškom periodu - naveo je Trivić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da se, iako su vlasti u BiH obećale Svjetskoj banci da neće biti zapošljavanja u javnom sektoru, to nije desilo.

- Sve to će mnogo koštati njene građane i već košta. Nedovoljno je investicija i programa podrške realnom sektoru, uvozimo sve što možemo proizvesti, a domaća poljoprivreda je zanemarena - istakao je Pavlović.

Posljednji presjek Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da je u odnosu na isti period lani bilo dosta oscilacija u broju zaposlenih kada se posmatraju pojedinačni sektori. U prerađivačkoj industriji je na kraju marta ove godine bilo 313 radnika manje nego lani u istom mjesecu, dok ih je u sektoru koji pokriva trgovinu na veliko i malo, te popravku motornih vozila i motocikala bilo manje za 1.132.

Pad broja radnika je vidljiv i u djelatnostima koje se odnose na pružanje smještaja, pripremu i posluživanje hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo, gdje je u odnosu na prošlogodišnji mart na kraju istog mjeseca 2021. godine broj zaposlenih bio manji za 720.

S druge strane, broj zaposlenih u područjima u koja se računaju javna uprava, odbrana, obavezno zdravstveno osiguranje, obrazovanje te zdravstvena zaštita i socijalni rad veći je za gotovo 1.500 u odnosu na presjek iz marta 2020. godine.

Stručna sprema

Kada je riječ o stepenu obrazovanja, od ukupnog broja zaposlenih u Srpskoj, 62.973 je sa visokom, a 111.432 sa srednjom stručnom spremom.

- Kvalifikovano je 27.424, a nekvalifikovano 11.256 zaposlenih - podaci Zavoda za statistiku RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana