Jaja putuju u evropske pogone

Milijana Latinović
Jaja putuju u evropske pogone

Banjaluka - BiH je dobila zeleno svjetlo za izvoz jaja za preradu na tržište Evropske unije, što domaćim proizvođačima otvara put za plasman onih koja ne idu na police marketa, te šansu za bolju zaradu.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH juče su naveli da će na ovaj način biti omogućen izvoz prehrambenih proizvoda koji sadrže jaja, dok se odobrenje za izvoz konzumnih jaja očekuje do jeseni.

Pojasnili su da je ovu odluku donijela Evropska komisija na sjednici Stalnog komiteta za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje sekcije za kontrole i uslove uvoza.

U resornom ministarstvu su istakli da se konačno stavljanje BiH na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu na tržište EU očekuje u idućim sedmicama.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu Mirko Šarović ističe da je, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspjeh za peradarstvo u BiH.

- Nakon višemjesečnih priprema uspjeli smo dobiti i ovu dozvolu Evropske komisije. Ovo je značajan uspjeh jer će izvoz jaja povećati konkurentnost peradarskog sektora i ukupnu proizvodnju, ne samo jaja nego i cijele prehrambene industrije - naglasio je Šarović.

On je rekao da do sada u EU nije bilo moguće izvoziti nijedan proizvod iz BiH koji u svom sastavu sadrži jaja.

- I taj problem je sada otklonjen i proizvođači kompozitnih proizvoda, kao što su tjestenina ili pekarski proizvodi, mogu nesmetano da ih plasiraju na evropsko tržište - rekao je Šarović.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH navode da će uputiti zahtjev za dobijanje dozvole za izvoz konzumnih jaja, te da je preduslov odobrenje plana kontrole salmonele.

Firma “Agreks” iz Donjeg Žabara godišnje proizvede oko 60 miliona jaja, a finansijski direktor u ovom preduzeću Rado Lejić ističe za “Glas Srpske” da je ova dozvola veoma značajna za domaće proizvođače s obzirom na to da u BiH nema fabrike za preradu jaja u jajčani prah koji se koristi u proizvodnji konditorskih proizvoda i ima rok trajanja i do dvije godine.

- Prekrupna ili presitna jaja predstavljaju problem, jer nemamo kud s njima. Ranije smo ih izvozili u Hrvatsku jer tamo postoji fabrika u kojoj se prerađuju, međutim, od ulaska te zemlje u EU i izvoz je stao - rekao je Lejić i dodao da je oko 15 odsto jaja iz “Agreksa” na godišnjem nivou pogodno za preradu.

Potrošnja

Rado Lejić je naglasio da će poseban zamajac peradarskoj proizvodnji dati dozvola za izvoz konzumnih jaja.

- Potrošnja jaja u BiH je smanjena tokom ljeta, dok je u pojedinim zemljama EU zbog turističke sezone potrošnja povećana, tako da će nam izvoz u tom periodu dobro doći - pojasnio je Lejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana