Jačati aktivnosti na izvozu junetine u Tursku

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, zajedno sa i predstavnicima mesnih industrija “ZP komerc” i “Šišović”, istakli su danas u Sarajevu da je mogućnost plasmana domaćih proizvoda na tursko tržište od izuzetnog značaja za poljoprivredne proizvođače i prerađivače iz Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH).

Učesnici ovog sastanka konstatovali su da je neophodno, u skladu sa ustavnim nadležnostima, intenzivirati aktivnosti kako bi bio nastavljen neometani spoljnotrgovinski promet sa Turskom, saopšteno je iz Ministsrtva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je istakao da su napori koji su u koordinisanim aktivnostima sa resornim entitetskim ministarstvima uloženi u prethodnom periodu rezultirali time da je turska strana odobrila kvotu za izvoz od 3.000 tona, i to ravnopravno, po 1.500 tona za Republiku Srpsku i FBiH.

“Takvom rezultatu doprinijele su i aktivnosti predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se u dogovoru sa predsjednikom Turske (Redžepom Tajipom) Erdoganom radi na povećanju spoljnotrgovinskog prometa sa ovom zemljom”, naglasio je Košarac.

On je istakao da je na sastanku bilo riječi o načinu realizacije ukupno odobrene kvote za izvoz junetine, cijeneći potencijal tržišta Turske za domaće primarne proizvođače i prerađivačke kapacitete.

“Odlučni smo da definišemo politike koje će omogućiti neometan nastavak izvoza junećeg mesa u ovu zemlju, posebno imajući u vidu potencijalne viškove u primarnoj proizvodnji. Postoje određeni problemi u vezi sa otkupnom cijenom mesa, zbog čega ću u dogovoru sa nadležnim entitetskim ministrima zatražiti da u narednih desetak dana održimo sastanak sa turskom stranom, da bismo u partnerstvu definisali cijenu i krajem aprila nastavili neometan izvoz junećeg mesa”, istakao je Košarac.

Pašalić je izrazio nadu da će nastavak spoljnotrgovinskog prometa sa Turskom biti na korist, kako domaćih primarnih proizvođača i prerađivačkih kapaciteta, tako i krajnjih korisnika u Turskoj.

“Kada je riječ o prodaji junećeg mesa, trenutno nemamo velike pritiske, ali će se oni pojaviti ukoliko ne stvorimo uslove za plasman na nova tržišta. Važno je da reagujemo preventivno, prije nego što se problem pojavi. Zbog toga smo danas razgovarali o tome kako da obezbijedimo plasman 3.000 tona junećeg mesa u Tursku”, istakao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske u prethodnom periodu intervenisala je pri otkupu junećeg mesa i spremna je da postupi na isti način u budućnosti ukoliko bude procijenjeno da je to potrebno.

Predstavnici mesnih industrija “ZP komerc” Ljubiša Rosić i “Šišović” Damir Pavković izrazili su zadovoljstvo sastankom, te konstatovali da očekuju da će problem u vezi sa otkupnom cijenom mesa biti riješen na predstojećem sastanku sa turskom stranom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana